Piața terenurilor agricole din România a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii zece ani, prețurile au crescut și cu 40%, iar un hectar se vinde acum cu până la 12 000 de euro. Analiza este făcută de specialiști în evaluare. Mulți proprietari s-au grăbit să-și vândă terenurile cu sute de euro hectarul, iar acum regretă când văd cum merge piața.
În ultimul deceniu, prețul unui hectar de tereb a crescut între 25 și 40%, potrivit unei analize realizate de o companie de de evaluare. Zona București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, cu 12.000 de euro pe un hectar, urmată de Vest, cu peste 9.000 de euro hecatrul. Pe locul trei găsim Sud-estul și Sud-Vestul, unde prețul unui hectar este puțin peste 8000 de euro. În timp ce în Nord-Vest hectarul se vinde cu 7.600 de euro, iar în Nord-Est cu 7.000 de euro.
Prețurile unui hectar de teren agricol în România rămân în cea mai mare parte sub media europeană, de 10.600 de euro. În același timp, sunt zone unde un hectar costă între 2000 și 3000 de euro.
„Prețurile sunt legate de calitatea terenurilor agricole și de productivitatea lor. Accesul la apă și nu în ultimul rând accesul la căi de transport.”, spun specialiștii.
Mulți regretă că și-au vândut terenurile pe nimic cu ani în urmă. Este și cazul locuitorilor comunei Dimăcheni din județul Botoșani, una dintre cele mai sărace zone din țară. Deși zona este preponderent agricolă, oamenii au rămas fără pământuri, așa că nici măcar nu mai au pe ce să-și cultive legume sau cereale și nici nu pot crește animale.
CITEȘTE ȘI: