EXCLUSIV VIDEO | Previziuni pentru 2023: inflația ar putea depăși 20% în martie. Deputat: ”Dacă depășește 30%, este grav. Pentru cetățeni, nu va fi un an ușor”
This browser does not support the video element.
Iulius Firczak, secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, susține că, ”pentru cetățeni, anul 2023 nu va fi unul ușor”. Deputatul a vorbit, la GÂNDUL EXCLUSIV, despre posibile creșteri necontrolate ale inflației anul viitor. Există scenarii care iau în calcul că vârful inflației nu va fi atins în luna martie, deși va depăși 20%.
Anul 2023 începe cu creșterea pensiilor și a salariului minim, dar ele nu acoperă inflația de 16,8% cu care se încheie acest an
Nici creșterea punctului de pensie, nici creșterea salariului minim pe economie, nici creșterea salariului bugetarilor nu acoperă, din păcate, inflația de anul acesta și nu știu ce se va întâmpla cu inflația de anul viitor”, a spus deputatul Iulius Firczak.
”Dacă în aprilie atingem vârful inflației, 2023 ar putea să arate bine”
Prognozele economice pentru anul viitor sunt strâns legate de evoluția războiului din Ucraina și de cheltuielile pe energie. Un scenariu optimist ar fi ca inflația să atingă apogeul în martie – aprilie și să nu depășească 20%, susține secretarul Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.
Pentru cetățeni, 2023 nu va fi un an ușor. Am avut recent, raportat de Institutul Național de Statistică, inflația care a atins aproape 17%. Este posibil ca până în martie să mai crească. Unii spun că va depăși 20% în martie anul viitor, pentru că vin cheltuieli mari legate de energie în perioada de iarnă și acestea se vor reflecta clar în inflație.
Ar fi bine ca vârful inflației să fie atins atât în România, cât și în Occident, în Europa și Statele Unite, pentru că sunt economii de care România este strâns legată și nu putem să facem abstracție de ce se întâmplă acolo.
Dacă în aprilie atingem vârful inflației, este posibil ca anul viitor să arate bine. Depinde însă la cât va ajunge inflația. Dacă va atinge 30%, va fi grav, dacă se va menține sub 20%, atunci va fi bine”, a spus Iulius Firczak.
”Efectele măsurilor din pandemie se resimt acum la nivel de inflație”
Războiul din Ucraina și criza energetică nu sunt singurele elemente care influențează creșterea inflației. Efectele măsurilor luate în timpul pandemiei de COVID-19 se resimt de abia acum din punct de vedere economic, a completat deputatul din partea minorităților Iulius Firczak.
”Inflația mare astăzi în România și în Europa, și în Statele Unite nu este generată doar de criza energetică, generată la rândul ei de războiul din Ucraina. Această inflație este cauzată și de măsurile economice luate în perioada pandemiei.
Foarte mulți bani tipăriți, dați ca sprijin atât companiilor, cât și cetățenilor, toate aceste măsuri au făcut ca inflația să crească în spirală și, din păcate, acest fenomen nu poate să fie calmat decât printr-o scumpire a banilor. Asta este ceea ce am văzut și în România, creșterea dobânzilor pe care le impun băncile centrale, BNR-ul, în speță, pentru lei, Banca Centrală Europeană, pentru euro și Fed (Rezerva Federală a SUA – n.r.), pentru dolar”, a explicat deputatul.
”Anul 2023 va fi un an greu pentru mediul economic”, concluzionează deputatul Iulius Firczak, deși recunoaște că scenariul optimist, în care războiul din Ucraina s-ar încheia, ar readuce creștere economică în piață din 2024.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: