Înalți oficiali cehi au apărat gestionarea de către poliție a unui caz care s-a încheiat cu moartea unui bărbat de etnie romă, în ciuda solicitărilor pentru o anchetă independentă a unui incident care a fost comparat cu asasinarea lui George Floyd în Statele Unite.
Stanislav Tomas a murit în orașul ceh Teplice sâmbăta trecută, la scurt timp după ce a fost arestat de trei ofițeri de poliție, dintre care unul părea să îngenuncheze pe gâtul acestuia timp de câteva minute, în vreme ce se străduiau să-l rețină.
Activiștii pentru drepturile omului folosesc acum hashtagul „#RomaLivesMatter” pe rețelele de socializare și solicită o anchetă imparțială asupra unui incident despre care spun că aruncă atenția asupra discriminării sistemice împotriva romilor din Republica Cehă și din alte state, potrivit APNews.
Cu toate acestea, prim-ministrul populist ceh Andrej Babis a reacționat rapid și i-a aparat pe ofițerii implicați, iar serviciul de poliție insistă că s-au comportat corect și că Tomas a murit din cauza consumului de droguri și a bolilor de inimă.
„Nu există‘ Czech Floyd ’”, a declarat forța de poliție pe contul său de Twitter.
Platforma civică Aresel, care luptă pentru combaterea rasismului, acuză poliţia din Teplice de tortură şi de omor, după ce premierul Andrej Babis a mulţumit poliţiştilor pentru intervenţie.
„Noi spunem că sub nicio circumstanţă, arestarea unei persoane nu ar trebui să se soldeze cu moartea acesteia, acuzăm poliţia din Teplice de tortură şi de omor şi considerăm ca fiind impardonabilă acţiunea ofiţerilor. Consiliul Europei a cerut o investigaţie independentă pentru a afla dacă victima a decedat în urma abuzului poliţiei sau dacă a decedat din alte cauze”,scrie Aresel.
Ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, a declarat joi: „Îmi pare rău pentru fiecare viață umană pierdută, este potrivit să-mi exprim condoleanțele celor îndurerate, dar lucrul fundamental este că drogurile l-au ucis pe acest om. ”
În schimb, Consiliul Europei a declarat că filmările „alarmante” ale arestării „ridică numeroase întrebări cu privire la circumstanțele acestui incident tragic” și a solicitat „o anchetă urgentă, aprofundată și independentă”.
Amnesty International a cerut, de asemenea, autorităților cehe să lanseze o anchetă cu privire la incident și a spus că trebuie „să ia toate măsurile rezonabile pentru a demonta orice motiv rasist și pentru a stabili dacă ura sau prejudecățile etnice ar fi putut juca sau nu un rol”.