Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, primit de Klaus IOHANNIS, la Palatul Cotroceni

Publicat: 30 09. 2024, 16:48

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann.

Cei doi oficiali au discutat despre oportunitățile de dezvoltare a investițiilor din Baden-Württemberg în economia românească și pe continuarea cooperării în cadrul oferit de Strategia UE pentru regiunea Dunării.

În acest context, Prim-ministrul Winfried Kretschmann și-a exprimat susținerea fermă pentru aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen, care va contribui la asigurarea creșterii schimburilor economice, informează Administrația Prezidențială.

Legăturile socio-umane au reprezentat un subiect important în cadrul discuțiilor, fiind subliniat rolul esențial jucat de minoritatea germană din România și de românii care s-au stabilit în Germania pentru consolidarea relațiilor și a cooperării, inclusiv la nivel social și economic.

Conform sursei citate, președintele Klaus Iohannis a apreciat semnarea „Declarației comune de intenție privind cooperarea dintre România și Landul Baden-Württemberg” de către Prim-ministrul României și cel al landului Baden-Württemberg, în cursul acestei zile.

Declarația contribuie la întărirea relațiilor sectoriale și facilitează extinderea cooperării bilaterale în diverse domenii, inclusiv către identificarea de proiecte comune în sprijinul Republicii Moldova, în marja activităților Comisiei Mixte Guvernamentale România-Baden-Württemberg.

Președintele României a evidențiat, totodată, importanța continuării susținerii economice și a parcursului european al Republicii Moldova, care este una dintre țările foarte afectate de urmările războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Winfried Kretschmann au abordat și situația de securitate, subliniind hotărârea României și a Germaniei să continue sprijinul pentru apărarea Ucrainei, precum și pentru perspectiva sa europeană.

De asemenea, au fost discutate evoluțiile europene, din perspectiva rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European și a formării noii Comisii Europene.

A fost accentuată dorința ca, prin cooperarea mai strânsă a statelor membre și eficientizarea procedurilor, Uniunea Europeană să răspundă mai bine atât necesității de a asigura competitivitatea europeană la scară globală, cât și nevoilor și temerilor actuale ale cetățenilor, pentru a apăra astfel democrația și proiectul european în fața creșterii influenței forțelor populist-extremiste.

Cei doi înalți oficiali au exprimat sprijinul pentru dezvoltarea cooperării în domeniile politic, economic, cultural, social și educațional, inclusiv pentru extinderea proiectelor de succes privind educația profesională duală.

CITEȘTE ȘI: