Premierul Marcel Ciolacu a fost miercuri la deschiderea depozitului automatizat PepsiCo din Popești-Leordeni, Ilfov. În cadrul evenimentului, acesta a făcut declarații referitoare la mai multe subiecte fierbinți, printre care și problemele iscate de implementarea programelor e-factură și e-TVA. Prim-ministrul Ciolacu a declarat că digitalizarea ANAF este ceva ce trebuia făcut acum 30 de ani, însă vor avea loc modificări.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că trebuie să-ți asumi, ca politician, aceste schimbări care trebuia făcute de acum 30 de ani, în ciuda faptului că ne aflăm în an electoral. Deranjul iscat de implementarea e-factură și e-TVA este pe departe unul rezolvat. Întrebat de ziariști cum vede rezolvarea situației, prim-ministrul Ciolacu a declarat:
Normal, după 30 de ani de promisiuni, după 30 de ani de incapacitate a unui stat să facă ordine și să facă digitalizarea de la ANAF, sunt lucruri care deranjează. Dar ați văzut disponibilitatea mea și a colegilor mei să venim să facem modificările, întotdeauna după ce avem discuție. Sunt niște discuții înaintea promovării ordonanțelor, intră în transparență, sunt în discuții cu cei interesați, pe urmă când se pune în aplicare, avem problemele tehnice, neconcordanțele tehnice, unde, în urma acestor discuții, am venit cu modificările respective. Nu pot să anulez absolut tot, fiindcă din punctul meu de vedere este un pas imens. Cu adevărat, suntem în faza când se reglează absolut toate aceste lucruri.
Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestor reforme implementate în sectorul ANAF, care s-ar transpune în cifre ca echivalentul unui miliard de euro în investiții publice.
Dar vă repet, eu m-am săturat de 30 și de ani, vin miniștrii de finanțe, vin premieri în fața dumneavoastră și spun că fac digitalizare. Nu pot să ridic din umeri ca prim-ministru al României și să mă uit că avem cea mai mare inflație din Europa. Când mă duc la Bruxelles, e primul lucru pe care mi-l spun, că avem cel mai mare gap de TVA. Dacă doriți un prim-ministru incapabil și tot timpul să ies din această logică, pentru că avem nu știu ce alegeri, cum am văzut și ministrul Transporturilor, care și-a asumat, pentru că ne dorim o dată să avem autostrăzi sau le amânăm încă un an de zile pentru că deranjăm într-un an electoral. Este cazul să fim responsabili, să înțelegem că, când te implici într-un guvern, ești premier-ministru, trebuie să-ți asumi și bunuri, și lucruri bune, și lucrurile mai ales, lucruri pe care toată lumea vi l-a promis, toată lumea a venit și v-a spus că se fac autostrăzi de 33 de ani, iar când în sfârșit se fac, avem 750 km în lucru în acest moment în România, de drumuri expres și pe autostrăzi. Să găsim tot timpul cumva, să intrăm iarăși în acea logică de întârzieri. Domnul Boloș(n.r ministrul de Finanțe, Marcel Boloș), am făcut o socoteală și până la sfârșitul lunii trecute, în investiții publice, s-au plătit 47 de miliarde de lei. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru în istoria post-decembristă. Pe aproape….peste 1.000.000.000 euro lunar.
CITEȘTE ȘI: