Prima bancă de sânge pentru animale din zona Moldovei funcționează la Iași. Câinii pot fi donatori și pot salva chiar și viața pisicilor
La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) funcționează de curând singura bancă de sânge și primul centru de transfuzii din regiunea Moldovei. Beneficiari vor fi animalele de companie care ajung pentru control sau pentru diferite intervenții.
Centrul de transfuzii și banca de sânge fac parte din Compartimentul de Urgențe din cadrul Facultății de Medicină Veterinară de la USV Iași, unde funcționează Spitalul Clinic pentru animale de companie.
„Începând cu luna aceasta, la USV Iași funcționează singura bancă de sânge și centrul de transfuzii din regiunea Moldovei. Aici testăm grupele de sânge la câini și pisici, putem face teste de compatibilitate între indivizii donatori – receptori și mai ales putem să oferim pacienților noștri și a colegilor din practica privată sângele necesar urgențelor medicale”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteață, coordonatorul Compartimentului de Urgențe.
În acest moment, cadrele didactice și medicii veterinari caută primii donatori voluntari, existând câteva criterii care trebuie îndeplinite. Pot fi donatori câinii care au vârste curprinse între un an și opt ani, care au o greutate mai mare de 20 de kilograme, vaccinați și deparazitați la zi. De asemenea, pot dona femele care nu au fost gestante niciodată sau care nu au avut până acum parte de transfuzii de sânge.
„Este bine să determinăm grupa de sânge a pacientului înainte de transfuzii”
„Este bine să determinăm grupa de sânge a pacientului înainte de transfuzii, în principiu pentru a limita cât mai mult reacțiile transfuzionale, iar dacă la prima transfuzie sunt mai rare, mai ales dacă ulterior clinicianul stabilește că este necesară o nouă transfuzie, atunci va trebui să știm cu certitudine grupa de sânge a acestuia pentru a ști ce donator va fi potrivit pentru pacient”, a explicat dr. Paula Pașca, medic veterinar în cadrul Spitalului Facultății de Medicină Veterinară.
Cei care doresc să beneficieze de serviciile băncii de sânge de la Facultatea de Medicină Veterinară, sunt invitați, atât în calitate de donatori, cât și în calitate de pacienți, doar dacă este nevoie.