„Ușor IRONIC“. Prima cursă operată fără control de frontieră, după intrarea în SCHENGEN, este a companiei Austrian Airlines, de la Viena

Publicat: 31 03. 2024, 10:24
Actualizat: 31 03. 2024, 12:04
Prima cursă operată fără control de frontieră, după intrarea în Schengen / Sursa FOTO: Facebook

Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi, a anunțat că prima cursă integral operată fără control de frontieră din Spaţiul Schengen, după aderarea României cu frontierele aeriene şi maritime,  este, „uşor ironic”, cursa Austrian Airlines de la Viena.

Reamintim că Austria este ţara care se opune primirii totale a României în Spațiul Schengen.

Primii pasageri, sosiți de la Frankfurt

Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00.

Prima cursă integral operată fără control de frontieră din Spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat Valentin Iordache.

România şi Bulgaria au devenit, de duminică, 31 martie, state membre ale spaţiului Schengen aerian și maritim.

Astfel, începând de azi, vor fi ridicate controalele la frontierele aeriene şi maritime, iar persoanele se vor putea deplasa liber către sau dinspre alte state membre Schengen, transmite Poliţia de Frontieră.

Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară.

Cătălin Predoiu: „Eforturile noastre sunt continue”

Și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat intrarea României în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime.

El a precizat că procesul început azi este unul ireversibil.

Eforturile noastre pentru aderarea şi cu frontierele terestre sunt continue şi pe multiple canale diplomatice, precum şi prin munca din teren a Poliţiei de Frontieră şi a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne. Sunt eforturi programate şi structurate care se desfăşoară în bune condiţii.

Relaţiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel şi cu comisarul european şi celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Menţinem o comunicare continuă cu toţi partenerii noştri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completă la Schengen.

Perspectivele celei de a doua etape depind însă şi de factori care nu sunt în sfera de intervenţie diplomatică a ţării noastre, de evoluţii şi conjuncturi politice externe.

Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca şi decizia privind Air Schengen.

Dar, în egală măsură, sunt convins că procesul este ireversibil şi că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult”, a subliniat Predoiu.