Prima pagină » Actualitate » Primă de Crăciun și al 13-lea salariu pentru anumiți români. Cine sunt NOROCOȘII

Primă de Crăciun și al 13-lea salariu pentru anumiți români. Cine sunt NOROCOȘII

Primă de Crăciun și al 13-lea salariu pentru anumiți români. Cine sunt NOROCOȘII
Cine primeste prime de Craciun, sursa foto: Envato

Românii care lucrează peste hotare vor beneficia de primă de Crăciun și cel de-al 13-lea salariu. Este vorba despre conaționalii care muncesc în Italia. Ei vor primi și un bonus de 100 de euro pentru cei cu venituri reduse. În România, se acordă numai prime de sărbători, neimpozabile, dacă nu depășesc suma de 300 de lei, și vouchere sociale pentru cei cu venituri reduse.

Astfel, muncitorii din Italia trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a-și primi cadoul de la Moș Crăciun. Măsura are ca scop sprijinirea angajaților cu venituri modeste, dar bonusul trebuie inclus în declarația fiscală.

Lucrătorii casnici din Italia, inclusive menajerele și îngrijitorii, vor beneficia de un bonus special în valoare de 100 de euro. Măsura este menită să sprijine angajații cu venituri modeste.

Cu toate că bonusul este acordat, de obicei, angajaților cu contracte standard, lucrătorii casnici sunt incluși în acest program chiar dacă nu beneficiază de deduceri fiscal din partea angajatorilor. Pentru ei, plata bonuslui se va realiza prin intermediul declarației de venit pentru anul fiscal 2024, depusă în 2025. Prin urmare, menajerele și îngrijitorii vor primi suma proporțional cu perioada lucrată în 2024.

Bonusul se adresează celor cu venituri anuale de până la 28.000 de euro. Lucrătorii casnici cu un venit annual sub 8.500 de euro, care nu plătesc impozite, nu sunt eligibili pentru acest sprijin.

Cine primește al 14-lea salariu

De asemenea, o altă condiție importantă este ca beneficiarul să aibă cel puțin un copil aflat în întreținere fiscală sau să aparțină unei familii monoparentale.

Pentru majoritatea angajaților eligibili, bonusul se va acorda în perioada sărbătorilor de iarnă, odată cu cel de-al treisprezecelea salariu. În cazul lucrătorilor casnici procesul diferă, deoarece suma va fi inclusă în declarația fiscală. Practica de a oferi un salariu suplimentar în decembrie, echivalentul unei luni de muncă, are rolul de a recompense angajații, iar politica de acordare a salariilor din a 13-a lună variază în Europa. În Portugalia, Spania, Grecia și Italia, majoritatea angajaților au dreptul legal la o primă de Crăciun, de obicei echivalentă cu un salariu lunar.

Al 14-lea salariu se acordă angajaților români din Italia care îndeplinesc mai multe condiții. Acesta nu este acordat tuturor, spre deosebire de al 13-lea, fiind specificat în contractile colective de muncă cine sunt beneficiarii. Sectorul public nu prevede această plată, ci este o măsură suplimentară de plată rezervată numai sectorului privat.

În ceea ce privește pensionarii, al 14-lea salariu se acordă pensionarilor cu vârsta de cel puțin 64 de ani, iar pensionarii care primesc o pensie de peste 18.000 de euro pe an nu vor primi al 14-lea salariu.

În România, cu ocazia Crăciunului, firmele pot să ofere angajaților până la 300 de lei. Este vorba despre cadouri în bani, cât și în natură ori tichete cadou. Suma nu este impozitată și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii. Banii se pot da și copiilor angajaților. Cadoul este o opțiune a angajaților și nu o obligație.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele