Prima hotărâre europeană privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19. CEDO respinge cererea a 672 de pompieri împotriva obligației de vaccinare
Obligația de a se vaccina împotriva Covid este permisă, explică Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. CEDO a respins miercuri un apel prezentat de 672 de profesioniști și voluntari pompieri împotriva legii franceze care impune vaccinarea împotriva Covid-19.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere depusă de 672 de pompieri francezi pentru a suspenda temporar o hotărâre guvernamentală prin care se impune vaccinarea împotriva Covid-19.
Toți pompierii, împreună cu jandarmii, lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijitorii, trebuie să fie complet vaccinați împotriva Covid-19 până la 15 septembrie sau 15 octombrie dacă au primit deja o doză.
672 de pompieri se opun acestei legi – care a intrat în vigoare pe 5 august – în temeiul articolelor 2 și 8 din Convenția europeană a drepturilor omului privind „dreptul la viață” și „dreptul la respectarea vieții private și de familie”.
Aceștia ceruseră instanței „să suspende obligația de vaccinare” și orice „măsuri conexe care ar putea fi invocate pentru a le interzice să își facă treaba” sau să primească salariul.
Într-o hotărâre anunțată miercuri (25 august), CEDO a considerat că această cerere se află „în afara domeniului de aplicare al articolului 39” din regulile sale, care prevede că instanța poate introduce „măsuri provizorii” în caz contrar, ar constitui „o risc real de daune ireparabile ”pentru părțile interesate.
Deși nu va suspenda obligația de vaccinare, instanța a spus că decizia sa are un impact asupra oricărei „decizii ulterioare privind fondul cazului”.
Curtea intervine astfel, indirect, într-o controversă care crește oarecum în toate țările europene, inclusiv în Italia, între cei care sunt în favoarea vaccinului obligatoriu și cei care sunt împotriva acestuia.
Aceasta este prima hotărâre europeană privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19, potrivit avocatului Nicolas Hervieu, specialist la CEDO.
Sindicatul pompierilor Sud SDIS a declarat, într-un comunicat de presă, că nu este împotriva vaccinului, ci împotriva vaccinării obligatorii, care a fost „foarte prost primită, chiar și în rândul pompierilor care au fost deja vaccinați”.
Vaccinarea obligatorie Covid-19 a unor profesii este impusă și în țări precum Australia, Fiji, Grecia, Indonezia, Italia, Ungaria, Kazahstan, Micronezia, Rusia, Arabia Saudită, Sri Lanka și Turkmenistan.
În Anglia, toți lucrătorii la domiciliu vor fi vaccinați complet pentru a putea lucra din octombrie.
În Canada, toți funcționarii publici federali trebuie vaccinați în curând,
În altă parte din America de Nord, New York este primul oraș important din SUA care solicită dovada vaccinării pentru personalul restaurantelor, sălilor de sport și al altor afaceri din interior, începând cu 13 septembrie.