Prima probă a Bacalaureatului de toamnă începe cu un SCANDAL. Subiectele la limba română, divulgate pe net, la scurt timp de la începerea probei
Prima probă scrisă a examenului din cadrul bacalaureatului de toamnă a debutat cu un scandal. Mai exact, subiectele de la proba scrisă de Limba română Bac 2024 – din sesiunea de toamnă – au fost divulgate pe internet, la scurt timp după începerea examenului.
Mai exact, potrivit site-ului edupedu.ro, subiectele au fost publicate de stirileprotv.ro. Conform documentelor publicate de sursa citată, centrul de examen nu poate fi identificat, fotografiile fiind făcute dintr-o sală de examen.
Potrivit informațiilor, la subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu de minim 400 de cuvinte, în care li s-a cerut să prezinte particularitățile unui text poetic aparținând lui Mihai Eminescu sau George Bacovia.
Care a fost rata de promovabilitate în sesiunea iunie – iulie 2024 a BACULUI
Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea şi a obţinut, în final, cel puţin media 6.
Rata de promovabilitate în sesiunea iunie – iulie 2024 a examenului de bacalaureat a crescut, după soluţionarea contestaţiilor, cu 1,8% pe ansamblul tuturor promoţiilor: de la 76,4% la 78,2%.
Nereguli la examenele naționale din 2024, un „sport” național
Reamintim că profesorii din comisiile examenelor naționale de Bacalaureat sau Evaluare Națională, care au săvârșit abateri sau au fost sancționați până acum în cariera lor, nu vor putea participa la asistența, evaluarea sau organizarea din anul școlar 2024-2025, conform proiectelor de ordin de ministru pentru organizarea BAC și EN VIII 2025, puse în consultare publică de Ministerul Educației până pe 26 august.
Anul acesta, aproape la toate probele de la examenele naționale, subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor. În toate aceste cazuri, poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare care au dispus și ele verificări.
În plus, Ministerul Educației a făcut apel de responsabilitate și la presă, în preajma examenelor din acest an, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor și către „toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol.”
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024
- 15 -22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 8 -9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
- 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
- 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale
Condițiile pe care un tânăr trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:
- să fi susținut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise. - Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
- Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”, conform regulilor în vigoare.
CITIȚI ȘI:
Bacalaureat 2024, sesiunea de TOAMNĂ. Probele scrise încep luni, 19 august