VIDEO: Prima reacție a ASPA, după ce o femeie a fost omorâtă de câini: „Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut. Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul”

Publicat: 21/01/2023, 17:13
Actualizat: 22/01/2023, 11:36

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) susține că a ridicat din zona Lacului Morii peste 120 de câini începând din luna aprilie a anului 2022, când femeia care a fost ucisă sâmbătă făcuse sesizare după ce fusese atacată în aceeaşi zonă.

„Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul”, a reacționat reprezentanta ASPA după ce o femeie de 43 de ani a fost atacată și ucisă de o haită de 8 câini, lângă digul din zona Lacul Morii din sectorul 6.

„Avem nevoie de sprijinul Poliţiilor Locale de sector, Poliţiei Naţionale, care au competenţe să verifice proprietarii de câini, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite”, susțin reprezentanții ASPA într-o postare pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt ASPA, Cătălina Trănescu, care a fost la locul incidentului a adăugat că echipajele Autorității au identificat aproximativ 8 câini pe câmp. ASPA mai precizează că sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani, fiind foarte multe proprietăţi private la periferia Capitalei  care nu sunt îngrădite corespunzător. Astfel, susțin cei de la ASPA, câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor, se înmulţesc, formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive, atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici.

„Echipajele noastre, alături de medicul veterinar Ovidiu Roșu, sunt în teren, pe câmpul unde a avut loc incidentul, și au identificat aproximativ 8 câini pe câmp. Acţionăm, avem arme cu tranchilizant, încercăm să capturăm aceşti câini care se presupune că sunt cei care au făcut atacul din această dimineaţă.
Până acum a fost capturată o femelă prin tranchilizare de la distanță. Aceasta are sânge pe corp, urmează a se stabili dacă aparține victimei sau altui animal găsit decedat aici pe câmp.

Este o acţiune extraordinar de dificilă, fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast este o operaţiune extrem de dificilă. Alături de noi sunt și echipaje ale Jandarmeriei și Serviciului pentru Protecția Animalelor și polițiști de la secția 20 Poliție.
Zona Lacul Morii este una cunoscută de noi ca fiind o zonă cu câini fără stăpân, anul trecut în aprilie a avut loc un incident, se pare că este vorba despre aceeaşi femeie care a fost muşcată atunci de câini. De la momentul respectiv şi până în prezent ASPA a derulat zeci de acţiuni în această zonă, pe toate străzile adiacente acestui câmp. Am ridicat de pe aceste străzi peste 120 de câini până în prezent, din aprilie anul trecut, de la incidentul de atunci până acum. Am făcut sesizări către alte autorităţi deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu e doar problema ASPA. Am spus-o şi o repetăm – capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm printr-un efort comun alături de alte instituţii să luăm măsuri pentru a preveni astfel de incidente, din păcate, ne vom confrunta cu astfel de incidente în continuare”, spun dei de la ASPA.

ASPA: Sunt câini care continuă să se înmulţească, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru, care formează grupuri

ASPA mai precizează că este nevoie de sprijinul Poliţiilor Locale de sector, Poliţiei Naţionale, care au competenţe să verifice proprietarii de câini, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public.

„Din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient. Sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani acestea cu proprietăţile private. Sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă, la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător. Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor. Nefiind nesterilizaţi ei se înmulţesc. Înmulţindu-se şi ajungând adulţi se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive, atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici.

Nu există ca odată ridicaţi câinii să ajungă înapoi. Odată ridicaţi din teritoriu câinii de către ASPA sunt duşi în cele trei centre pe care noi le avem în gestionare, acolo ei sunt microcipaţi. Automat dacă s-ar întoarce în teritoriu ar exista o trasabilitate s-ar putea afla că provin de la noi. Ceea ce vedem în continuare în teritoriu nu sunt câini care ies din adăposturile noastre. Sunt câini care continuă să se înmulţească, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru, care formează grupuri care pot deveni periculoase.”, se mai arată în comunicatul instituției.

Președintele ADRPE, după tragedia de la Lacul Morii: Nicușor Dan a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, care ”nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului de ecarisaj”

Sorin Chiriță – președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene (ADRPE) – are o intervenție tranșantă după tragedia de la Lacul Morii, acolo unde o femeie de 43 de ani a murit sfâșiată de câini maidanezi.

Președintele ADRPE notează că o astfel de tragedie a avut loc tocmai pentru că în unele funcții ajung oameni lipsiți de experiență, care nu ar avea ce să caute acolo.

Sorin Chiriță precizează că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a delegat atribuțiile coordonării ASPA către Diana Pungă, actualul City Manager, iar aceasta ”nu a făcut absolut nimic pentru a asigura continuitatea serviciului de ecarisaj”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang