Oficialii firmei care a executat lucrările de introducere a rețelei de gaze în Slănic, inclusiv pe strada 23 August, unde continuă să se adâncească craterul format, care a dus la evacuarea a zeci de oameni, susțin că au respectat toate normele pentru construcția care s-a baza pe studii de specialitate.
Reprezentanții firmei Avi Prod Grup au revenit, miercuri, cu un răspuns detaliat la solicitarea Gândul, adresată săptămâna trecută, privind punctul de vedere al companiei după uriașa surpare de la Slănic, una dintre localitățile unde au făcut săpături pentru introducerea alimentării cu gaze, un contract atribuit de Consiliul Județean Prahova.
Craterul din Slănic, apărut după ce strada 23 August s-a surpat, pe 25 aprilie, a ajuns să măsoare 18 metri în lungime, iar un stâlp de electricitate, aflat chiar lângă imensa groapă, s-a prăbușit.
Groapa a fost umplută cu saci de nisip și saci impermeabili, iar autoritățile locale au fost nevoite să evacueze 58 de oameni din blocurile aflate în acea zonă, chiar înainte de Paște.
Este clar că, în cazul lucrărilor de la Slănic, lucrurile au decurs conform normelor. Execuția s-a făcut în urma unui proiect tehnic, respectându-se proiectul tehnic, respectându-se de la normativul de gaze până la toate normele în vigoare. Lucrările de execuție au fost urmărite de către un diriginte de șantier autorizat în domeniu și de către Inspectoratul de Stat în Construcții. Mai mult de atât, nu poate o un șanț de un metru să afecteze, să fim serioși. Noi am respectat toate normele privind introducerea rețelei de gaze”, a spus, pentru Gândul, un reprezentant al Avi Prod Grup.
În ceea ce privește adresele repetate trimise de primarul din Slănic pe adresa președintelui Consiliului Județean Prahova, în care reclama starea lucrărilor, reprezentantul executantului a argumentat că toate operațiunile au urmat procedurile standard.
„Am și răspuns, avem și răspunsurile date imediat către domnul primar prin care explicam că, prin procedura de introducere a rețelei de gaze, readucerea terenului la starea inițială se face după efectuarea probelor de presiuni. Așadar, au fost cumva aduse la o refacere provizorie, până când s-au efectuat toate probele de presiune, care s-au efectuat în prezența inspectorului de la ISC, în prezența dirigintelui, proiectantului, inginerului, managerului de proiect, din partea noastră, responsabilului tehnic cu execuția. Personal, am fost pe terenul la toate fazele convocate către ISC și, după aceste faze, da, se fac refacerile. Am răspuns fiecărei adrese transmise de către Primăria Slănic”, a explicat reprezentantul Avi Prod Grup.
În acest context, oficialul firmei care a executat lucrările a respins ferm posibilitatea ca surparea străzii să aibă la bază lucrările la rețeaua de gaze.
Nu! Există la documentația pusă la dispoziția beneficiarului – întocmită de către noi în calitate de proiectant și executant – un studiu geotehnic, există un proiect de refacere, există toate documentele depuse de foarte multe luni. În plus, și în faza de studiu de fezabilitate – pe care nu l-am întocmit noi, dar a fost vizibil în faza de licitație studiu de fezabilitate – există și acolo un studiu geotehnic”, a mai spus oficialul Avi Pro Grup.
Reprezentatul executantului a precizat, la întrebarea Gândul privind măsurile dispuse de prefectul de Prahova, că niciun organ de control nu a venit la sediul firmei.
„Toate documentele sunt depuse la beneficiar (…). Ne-am reluat activitatea după zilele libere, cu sărbătorile de Paști, și ieri (marți – n.r.) și azi nu am fost contactați”, a adăugat reprezentantul Avi Prod Grup.
Prefectura Prahova a anunțat oficial, marți, că a sesizat organele competente, cerând să se facă verificări cu privire la lucrările efectuate la reţeaua de gaze din Slănic, în contextul străzii surpate din localitate.
În comunicatul de presă al Prefecturii Prahova se precizează că vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Dumitru Tudone (care a preluat atribuțiile preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, în urma suspendării lui Iulian Dumitrescu), a absentat de la toate şedinţele care au avut loc după surparea drumului din Slănic.
Craterul de pe strada 23 August din Slănic s-a format din cauza infiltrațiilor de apă, care nu par a fi provocate de fenomene de mare adâncime. Surparea drumului nu are legătură nici cu stratul de sare și în niciun caz nu este urmarea activității seismice, arată raportul specialiștilor, realizat pe baza măsurătorilor din zonă, obținut de Gândul.
Conform documentului, apa respectivă poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activității antropice:
„Surparea de teren din orașul Slănic Prahova nu este datorată unei activități seismice, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităților naturale”, au stabilit specialiștii Institutului Geologic al României (IGR) și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
CITEȘTE ȘI: