Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții cu variolă de maimuță, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână.
Autoritățile sanitare belgiene au luat această decizie vineri, potrivit presei belgiene. Persoanele infectate cu variola de maimuță nu sunt obligate să se autoizoleze, dar trebuie să rămână vigilente, în special dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile, potrivit CNBC.
Variola maimuțelor este o boală din aceeași familie cu variola, iar simptomele includ o erupție cutanată distinctă și accidentată, febră, dureri musculare și dureri de cap. Variola maimuțelor este mai puțin mortală decât variola, cu o rată de mortalitate sub 4 la sută, dar experții sunt îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii dincolo de Africa, unde circulă de obicei.
Institutul belgian de medicină tropicală a declarat că riscul unei epidemii mai mari în țară este scăzut, potrivit cotidianului belgian Le Soir.
Sâmbătă, microbiologul Emmanuel André, care se ocupă de laboratorul național de referință pentru COVID-19 din Belgia, a scris pe Twitter că un al patrulea caz de variola maimuței a fost confirmat în țară.
„Acest pacient este tratat în Valonia și are legătură cu evenimentul de la Anvers, în cadrul căruia alte două persoane au fost infectate”, a scris el, referindu-se la un festival din orașul portuar care a avut loc în luna mai.
Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că au existat 92 de cazuri confirmate în 12 țări diferite, iar 28 de cazuri suspecte sunt în curs de investigare. Au fost confirmate cazuri de variola maimuței în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.
În Marea Britanie, consilierul medical șef al Agenției britanice pentru securitate sanitară, Susan Hopkins, a declarat duminică pentru BBC că „detectează zilnic mai multe cazuri” de variola maimuței. Ministrul Educației, Nadhim Zahawi, a declarat că guvernul ia această problemă „foarte, foarte în serios”.