Primăria Arad a început să monitorizeze video platformele în care se află containerele pentru gunoiul menajer, cu scopul de a-i depista și sancționa pe cei care aruncă deșeuri neconforme, cum ar fi cele rezultate din construcții.
În același timp, arădenii sunt nemulțumiți de faptul că nu au unde să ducă aceste deșeuri, informează G4Media.
Anunțul cu privire la supravegherea video a locurilor în care sunt amplasate containerele a fost făcut de Primărie miercuri. Instituția spune că a decis monitorizarea video și pentru a-i determina pe localnici să colecteze selectiv deșeurile.
Camerele de supraveghere sunt conectate la un dispecerat al Poliției Locale. Mai multe persoane au fost deja identificate după ce au aruncat deșeuri neconforme.
„Imaginile video surprinse într-un interval de 24 ore au fost puse la dispoziţia poliţiştilor locali din cadrul Biroului Protecţia Mediului, care au reuşit să identifice persoanele care au procedat la încălcarea prevederilor legale referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor, astfel că au fost amendate contravenţional două persoane juridice, una având sediul în localitatea Turnu, dar mai multe puncte de lucru în municipiul Arad, iar alta cu sediul în Arad. De asemenea, a fost sancţionată cu amendă contravenţională şi o persoană fizică având domiciliul într-un alt cartier faţă de zona de amplasare a containerelor pentru colectare deşeuri municipale, aflate sub monitorizare video”, informează Primăria Arad.
Au fost aplicate amenzi contravenţionale în sumă de 6.000 lei pentru nerespectarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului de salubrizare a municipiului.
Pe de altă parte, locuitorii din Arad se plâng de ani de zile că nu au posibilitatea să scape de deșeurile care rezultă din demolări, construcții sau renovări din cauza faptului că operatorul de salubritate din oraș nu ridică astfel de deșeuri.
Această problemă a fost discutată de mai multe ori și la nivelul instituțiilor competente, dar nu au fost identificate sau aplicate soluții până în prezent.
Din această cauză, cantități mari de deșeuri sunt aruncate ilegal pe câmpuri, în păduri, la periferia orașului sau pe malurile lacurilor sau râului Mureș.