Prima pagină » Actualitate » Primăria Brașov vrea să instaleze copaci inteligenți în oraș. Cum arată și ce rol vor avea

Primăria Brașov vrea să instaleze copaci inteligenți în oraș. Cum arată și ce rol vor avea

Primăria Brașov vrea să instaleze copaci inteligenți în oraș. Cum arată și ce rol vor avea

Primăria din Brașov a relansat licitația pentru achiziția unui sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului prin intermediul bio-tehnologiei – City Tree. Primul „copac inteligent“ ar putea fi instalat fie în zona b-dului Eroilor, fie în Piața Sfântul Ioan, sau în Livada Poștei-Biblioteca Județeană.

Primăria Brașov a lansat procedura pentru achiziția unui sistem inteligent de filtrare si purificare a aerului în mediul urban prin intermediul bio-tehnologiei, sistem care este dotat cu ventilatoare de dimensiuni mari care „inspiră” aer murdar şi „expiră” aer filtrat.

Cum se va realiza filtrarea aerului

Filtrarea se realizează prin intermediul unor panouri cu muşchi. Capacitatea de filtrare a acestui sistem este de aproximativ egală cu capacitatea de filtrare a 275 de copaci.

Sistemul trebuie să cuprindă echipamentele necesare instalării unui punct de filtrare a aerului la nivelul solului. Utilizează un sistem de tip mobilier urban, care utilizează plante (culturi de mușchi). Acestea absorb particule în suspensie și oxizi de azot, atrag poluanți, inclusiv CO2 și eliberează oxigen, aer purificat. Valoarea aportului de oxigen este echivalent cu 275 de copaci maturi. Peretele viu vertical cu plante va oferi umbră, va fi irigat complet automatizat, alimentat cu substanțe nutritive și va utiliza tehnologia de ultimă oră Internet of Things (IoT) pentru monitorizare si mentenanță.

Calitatea aerului va putea fi monitorizată wireless

Calitatea aerului, performanța filtrării și cerințele instalațiilor pot fi monitorizate și analizate de la distanță. Peretele mușchilor irigați produce, de asemenea, prin sistemul de ventilație, un efect de răcire asupra zonei înconjurătoare, ajutând la combaterea efectului insulei de căldură urbană. Ansamblul poate fi utilizat și ca loc de relaxare, având la bază o platforma de lemn de tip bancă.

Sistemul va fi însoțit de o aplicație mobilă care detaliază funcțiile echipamentelor utilizate, precum și performanța din punctul de vedere al parametrilor de mediu. Aplicația este asigurată de furnizor pentru 36 de luni de la punerea în funcțiune și include platforma tip „dashboard” pentru a afișa performanță și statusul echipamentului, precum și componenta de afișare a performantei în raport cu datele specifice de mediu din locul unde a fost instalat.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și