Consiliul General al Municipului București (CGMB) va dezbate și va supune votului, în ședința de marți, 29 iunie, patru proiecte de hotărâre care presupun dizolvarea și lichidarea mai multor companii municipale înființate în mandatul condus de Gabriela Firea.
CGMB, care este acționarul majoritar al companiilor municipale înființate în urmă cu mai mulți ani, va dezbate dizolvarea următoarelor societăți: Compania Municipală Sport pentru Toţi, Compania Managementul Transportului, Compania Municipală Agrement și Compania Municipală Publicitate şi Afişaj, potrivt unor proiecte care se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB de marți.
În rapoartele de specialitate ale acestor proiecte se arată și situațiile financiare ale companiilor pe care actualul executiv de la Primăria Capitalei vrea să le desființeze.
În ceea ce privește Compania Municipală Sport pentru Toţi, la 31 decembrie 2020, această societate avea datorii totale în valoare de peste 5 milioane de lei, „cu peste un milion mai mult faţă de începutul anului”.
De asemenea, la finalul anului 2019, Compania Managementul Traficului avea o cifră de afaceri netă de 714.814 lei și cheltuieli salariale de 4.102.000 lei, iar cheltuieli de exploatare în cuantum de 7.730.000 lei, înregistrând o pierdere netă de 7.052.745 lei.
Mai mult, se arată în referatul de specialitate al proiectului, tot în 2019 au fost înregistrate cheltuieli cu ore suplimentare în valoare de peste 5,4 milioane de lei.
În ceea ce privește Compania Municipală Agrement, potrivit proiectului, din luna septembrie 2019, compania nu a mai desfăşurat activităţi de agrement, ci exclusiv activităţi de curăţenie.
Pe de altă parte, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj „nu desfăşoară activităţi potrivit domeniului principal de activitate şi nici activităţi de natura celor secundare definite în actul constitutiv” potrivit proiectelor puse pe ordinea de zi a ședinței CGMB.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat încă de la începutul anului că vrea desființarea companiilor municipale.
„Aceste companii municipale vor fi desființate și nu este bine ca oamenii să se mai lase amăgiți că vom reveni asupra acestei decizii. I-am încurajat, așa cum am spus de mai multe ori, să se înscrie la concursurile pe care ALPAB le va organiza, pentru a se angaja acolo unde vor trece aceste servicii după desființarea companiei”, scria Nicușor Dan pe Facebook în luna februarie.
Edilul mai spunea atunci că societățile au făcut risipă în bugetul municipal.
„Pentru cine nu este la curent cu risipa care s-a făcut de către fosta administrație, serviciile Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement au fost transferate în anul 2018 către 3 companii municipale: Compania Parcuri și Grădini, Compania Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde și Compania Agrement București. Rezultatul acestor delegări a fost creșterea cheltuielilor Primăriei Capitalei cu 30%”, mai preciza Nicușor Dan.