Primăria Capitalei este în stare de avarie, având conturile blocate pentru o datorie de 75 milioane euro către omul de afaceri Costică Constanda. În consecință, bucureștenii vor avea de suferit întrucât instituția condusă de Nicușor Dan nu va mai face plăti pentru investiții și dezvoltare.
Datoria trebuie achitată de Primăria Generală, potrivit unei decizii definitive a instanței, dată în 2018.
Termoficarea are cele mai mari probleme. Conform unor surse din Compania Municipală Termoenergetica București, care aștepta bani pentru reparații ca să mai micșoreze din disconfortul termic din iarna ce va urma, deși trebuiau finalizate mai multe licitații pentru înlocuirea conductelor și porțiunilor din rețea făcute praf de- a lungul anilor pe mai multe tronsoane, lucrul acesta nu s- a întâmplat. Mai mult, nici pentru tablierul metalic la pasajul de la Doamna Ghica nu se știe dacă vor fi bani. De asemenea, lucrările la tronsoanele 2 și 3 de la pe șantierul supralărgirea Prelungirii Ghencea, deși s- au reluat lucrările, la tronsonul 3 exproprierile nu au fost făcute, iar lucrările vor fi suspendate, susțin surse din Primărie.
GÂNDUL.RO a relatat în exclusivitate că miercuri, 4 mai, conturile Primăriei Capitalei au fost blocate de către omul de afaceri Costică Constanda, care are de recuperat de la Municipalitate o sumă foarte mare de bani, mai precis o datorie de 75 de milioane de euro.
Primarul general, Nicușor Dan, declara în februarie că se caută o soluție pentru plata datoriei.
În august 2020, Primăria Municipiului Bucureşti a fost informată de către Trezorerie despre depunerea unui dosar de executare, creditor fiind Costică Constanda. Primarul general de la momentul respectiv, Gabriela Firea, declara că PMB trebuie să-i returneze lui Costică Constanda 115 milioane euro, ceea ce reprezenta 20% din bugetul anual al Capitalei.
Litigiul dintre Primăria Capitalei și Constanda a plecat încă din 2003, când primar era Traian Băsescu. Edilul de atunci a semnat două decizii prin care le-a dat lui Eugen Lincaru și Dumitru Tudor un teren în Parcul Bordei, în schimbul unui teren din Satul Francez.
La vremea aceea, omul de afaceri Costică Constanda, deținătorul drepturilor litigioase în acest caz, a solicitat emiterea unui PUZ pentru construirea unui complex imobiliar în Parcul Bordei.
CGMB a refuzat aproabarea acestui PUZ, pe motiv că „Bordei” era spațiu verde, iar Constanda s-a adresat instanței.
În 2007, primarul Adrian Videanu semnează un schimb cu Constanda și i se dă înapoi terenul din Satul francez, unde, omul de afaceri cere din nou, în 2009, aprobarea unui PUZ, dar este respins de CGMB.
În cele din urmă, Constanda solictă Parcul Bordei înapoi, reclamând că Primăria nu a respectat contractul de schimb de pe vremea lui Videanu, iar în 2011, Tribunalul București decide că Primăria trebuie să-i plătească lui Constanda 165 de milioane de euro, contravaloarea pe terenul din Bordei, la valoarea din 2008.
În 2013, speța este judecată la Curtea de Apel București, unde se decide că omul de afaceri are de primit de la Municipalitate 75 de milioane de euro.