Mai multe litigii în care Primăria Capitalei este implicată ar putea aduce Municipalității pagube de aproape 100 de milioane de euro, spun sursele Gândul. Potrivit avocatului Radu Dinulescu, specializat în Drept Administrativ, sumele s-ar datora managementului condus de edilul Nicușor Dan.
În primul rând, pagubele cele mai însemnate s-ar datora unei licitații care ar fi fost anulată abuziv, motiv pentru care s-ar ajunge la o gaură de 60 de milioane de euro la STB.
Mai mult, operatorul de transport STB ar intra în faliment. Iar scenariul nu este deloc lipsit de realism. După cum arătam recent AICI, instanța a detonat bomba financiară peste Societatea de Transport București, care este obligată de judecători să plătească unei companii private prejudicii de 60 de milioane de euro, urmare a nerespectării rezultatului unei licitații, după cum arată judecătorii. Documentul magistraților arată și stabilirea de penalități de 300.000 de euro pe zi în cazul în care STB nu respectă sentința sau nu virează prejudiciul.
„Conform unui fost director al companiei, primarul l-ar fi căutat telefonic, solicitându-i să oprească procedura de semnare a contractului până se vor lămuri anumite lucruri. Compania de transport nu putea semna contractul pentru tramvaie dacă Primăria nu debloca suma de bani ce reprezenta contravaloarea contractului. La câteva zile după discuție, Nicușor Dan a trimis un consilier specialist în achiziții publice pentru a ridica pe un suport electronic caietul de licitație al achiziției de tramvaie. În paralel, primarul a blocat finanțarea, iar în ultima zi a anului 2020, Nicușor a trimis o adresă către Societatea de Transporturi București, în care pretinde că nu va mai aloca banii niciodată pentru că achiziția de tramvaie nu este oportună și că oricum Primăria este în faliment”, spune sursele Gândul.
Sursele noastre din Primăria Capitalei afirmă că Nicușor Dan ar fi intrat în panică, mai ales că se află în plină campanie electorala, iar scandalul potențialului faliment al STB ar putea atrage și o anchetă de proporții, mai ales că transportul public aparține și infrastructurii critice. În acest condiții, edilul ar încerca să salveze situația în ședința extraordinară de miercuri, convocată de consilierii generali. Nicușor Dan dorește ca CGMB să garanteze un împrumut bancar al STB, bani cu care operatorul de transport să poată semna contractul de achiziție atribuit acum 5 ani, conform deciziei definitive a instanței.
Consiliul General a fost obligat, tot de către judecători, tot prin decizie definitivă, să pună în aplicare sentința civilă nr. 984/22.02.2022, pronunțată în dosarul 33.084/3/2021, rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel nr. 2190/26.11.2024.
Mai exact, CGMB are de achitat pierderea tehnologică a rețelei „reparate” de Nicușor Dan în ultimii 5 ani, în cuantum de aproape 20 de milioane de euro. Conform surselor noastre din PMB, singura somație către edilul general a venit din partea grupului PUSL, care a solicitat primarului să dispună, de îndată, întocmirea unui proiect de hotărâre a CGMB pentru punerea în aplicare a deciziei magistraților. Conform documentului, Nicușor Dan este „singura autoritate îndrituită de lege în acest sens, Primarul exercitând funcția de ordonator de credite”.
Problema este că și această sentință impune penalități. Iar dacă adunăm la paguba de 20 milioane, inacțiunea lui Nicușor Dan poate rotunji, până la finalul mandatului, suma cu aproape 200.000 de euro, pe lângă cei aproape 20 de milioane stabiliți de judecători
„Sunt două categorii de aspecte menționate, în opinia mea ambele aflate dincolo de lege. Sau, ca să fim mai exacți, ilegale. Pe de o parte, discutăm despre blocajul instituțional impus de către primarul general, prin nesupunerea pe ordinea de zi a ședințelor CGMB, spre dezbatere, a solicitărilor de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale, fapt extrem de grav, ce încalcă prevederile Codului Administrativ, prin împiedicarea exercitării atribuțiilor prevăzute de legiuitor pentru consilierii din forul deliberativ al Capitalei. Pe de alta, discutăm despre sumele uriașe cheltuite cu plata avocaților care trebuie să apere Primăria în procesele cu cei ale căror drepturi sunt încălcate, în ciuda faptului că instituția are o Direcție specializată unde activează zeci de juriști. De asemenea, în urma proceselor pierdute, instanțele au dispus și amendarea domnului Nicușor Dan, care achită sancțiunile din bani publici, un alt element de ilegalitate, ca să nu mai vorbesc de moralitate, câtă vreme nu bucureștenii au decis nerespectarea sentințelor. Aceeași situație se regăsește și în sfera proceselor dintre ONG-urile apropiate de primarul general și Primăria pe care acesta o conduce, incompatibilitatea și conflictul de interese fiind evidente”, este de părere avocatul Radu Dinulescu, fost director al Departamentului Juridic din Primăria Capitalei.
Acesta explică și care ar putea fi paguba Municipalității în aceste spețe.
„Majoritatea reclamanților au câștigat definitiv, după cel puțin 3 sau 4 ani, toate fazele procesuale, iar domnul Nicușor Dan a sfidat atât litera, cât și spiritul legii, refuzând să pună în aplicare hotărârile definitive ale instanțelor. Drept urmare, magistrații au început să aplice amenzi pentru primarului general, în cuantum de 3.000 de lei pe zi. Din punct de vedere juridic, amenda este stabilită în nume personal, pentru că actul de voință în nerespectarea sentinței aparține individului Nicușor Dan. E drept, din calitatea sa de primar general, însă fapta, în această speță, e săvârșită de un om, cu CNP, nu de instituție în ansamblul său, ca să justifice plata din conturile PMB, adică din banii bucureștenilor. Această sancțiune prevăzută de lege cu amendă calculată pentru fiecare zi, atinge nivelul maxim după 90 de zile, adică 270.000 de lei pentru fiecare proces. Înmulțiți cu cele 200 de litigii potențiale – momentan sunt doar câteva zeci finalizate – și veți ajunge la o sumă amețitoare, de peste 10 milioane de euro, bani luați din taxele contribuabililor Capitalei. Din câte știu, Curtea de Conturi a remarcat aceste aspecte în ultimele sale rapoarte, fapt care, la un moment dat, va avea consecințe. Însă pe lângă banii aruncați, elementul de principiu cel mai grav este că Justiția nu a fost servită așa cum ar fi trebuit. Iar asta pentru că nimeni nu s-a gândit la alte sancțiuni, mai drastice, legiuitorul neputând imagina un scenariu în care un conducător al administrației locale sfidează și disprețuiește, repetat și consecvent, decizia judecătorilor”, mai explică Radu Dinulescu.