Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, Cristian Borcea, fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo, și alte persoane au fost condamnați definitiv, în februarie 2019, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia și Constanța, prin care s-a produs un prejudiciu de 114 milioane de euro. La mai bine de doi ani de la condamnare, Primăria Constanța vrea să recupereze prejudicial produs municipalității, stabilit la 20 de milioane de euro.
Șase procese au fost deschise după decizia din 2019 a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) de administrația locală a municipiului Constanța, care cere recuperarea prejudiciului de 20 de milioane de euro de la Radu Mazăre, Cristian Borcea și ceilalți beneficiari care au primit, nelegal, suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa şi din Mamaia, în zone de plajă şi de faleză.
În 7 februarie 2019, ICCJ i-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, pe Cristian Borcea la 5 ani de închisoare, pe Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, la 5 ani de închisoare, și pe Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo, la 5 ani și 6 luni de închisoare. Alături de ei au fost condamnați alți beneficiari ai terenurilor, dar și foşti funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici.
Radu Mazăre execută pedeapsa primită în acest dosar din 20 martie 2019, când a fost extrădat din Madagascar.
Omul de afaceri Dragoș Săvulescu era plecat în Italia la momentul condamnării, fiind atunci dat în urmărire internațională. El a cerut ulterior anularea condamnării primite, dar instanța supremă i-a respins cererea. Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare a lui Săvulescu și i-a transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni de închisoare, cu suspendare, pe teritoriul Italiei.
„Nu există motive să se impună persoanei urmărite ispăşirea pedepsei în România, din moment ce executarea acestei pedepse în Italia, după recunoaşterea sentinţei străine, este mai conformă cu cerinţa resocializării sale efective, deoarece în Italia va fi mult mai aproape de prietenii săi şi de interesele sale şi va putea trăi experienţa închisorii ca pe un moment de creştere a conştientizării valorii negative a faptelor comise mai degrabă decât ca pe un moment de aspră pedepsire ispăşită foarte departe de propriul context familial, social şi teritorial”, își motiva decizia Curtea de Apel din Napoli.
Dosarul retrocedărilor ilegale de plaje a fost trimis la instanță de procurorii DNA în octombrie 2008, iar decizia definitivă a venit după nouă ani de procese.
Direcția Națională Anticorupție a stabilit prejudicial în acest dosar la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.
”În cauză, nu este vorba doar despre săvârșirea unor infracțiuni, ci despre constituirea unei asocieri cu caracter infracțional la nivelul Primăriei Municipiului Constanța”, au scris judecătorii ICCJ în motivarea deciziei de condamnare.
Judecătorii l-au găsit cel mai vinovat pe Radu Mazăre, care, în calitate de primar al municipiului Constanța, a folosit procedurile prevăzute de Legea retrocerărilor 10/2001 pentru a devaliza patrimoniul Constanței.
Citește și:
GALERIE FOTO. Cum arată casa în care a locuit Radu Mazăre înainte să fie arestat