Premierul Marcel Ciolacu i-a primit la Guvern, marți, pe reprezentanții Asociației Municipiilor din România. Din delegația guvernamentală au făcut parte ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, și ministrul propus la Muncă, Simona Bucura Oprescu.
Primarii și-au exprimat nemulțumirea că mecanismul prin care se ajung fondurile europene este greoi și au proiecte în dificultate.
Mai exact, pe exercițiul Planului Operațional Regional 2014-2020 sunt proiecte care au întârzieri la cererile de rambursare, unele dintre ele și cu 6-7 luni de zile, a declarat, pentru Gândul Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului.
Problema ar fi că Autoritatea de Management cu responsabilități în domeniu s-a mutat din subordinea Ministerului Dezvoltării la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și asta a întârziat procedurile.
Însă, primarii au primit garanții de la ministrul Adrian Câciu, conform declarației primarului din Buzău, Constantin Toma, că toate restanțele se vor achita până la 1 septembrie.
De menționat este că derularea POR 2014-2020 se încheie la 31 decembrie.
Un alt motiv pentru întârzieri ar fi lipsa fondurilor guvernamentale, care vin în completarea celor europene. De precizat că guvernul participă cu 18% cofinanțare și 2% reprezintă participarea beneficiarului.
La finalul întâlnirii, premierul Ciolacu a transmis că susține finalizarea rapidă a proiectelor derulate de autoritățile locale.
Eu și colegii mei din Guvern le-am răspuns tuturor solicitărilor care vizează măsuri pentru a susține finalizarea rapidă a acestor proiecte care vor îmbunătăți viața a milioane de români. Sunt un adept al descentralizării fondurilor europene către administrația locală, iar în săptămânile următoare vom lua decizii concrete care să producă efecte vizibile în acest sens! Cred cu tărie că acesta este drumul corect pentru ca România să se dezvolte prin investiții importante folosind toți banii europeni disponibili.
Un alt subiect discutat în întâlnire a fost stabilirea unor standarde de cost în construcții. În urma creșterii prețurilor la materialele de construcții se impune o ajustare a acestor standarde, care au fost stabilite în urmă cu mult timp și nu mai reprezintă realitatea, a spus Ionuț Pucheanu.
În această privință, primarii așteaptă un răspuns de la Ministerul Finanțelor și de la MIPE despre mecanismul prin care se poate acoperi diferența de preț.
Foto: gov.ro
CITEȘTE ȘI: