Creșterea uriașă a prețurilor la energie a pus în dificultate de plată multe persoane, iar guvernanții au luat în calcul acordarea unor vouchere pentru compensarea facturilor, însă nu s-a pus niciodată problema unui ajutor universal, ci a unuia țintit, acordat unor persoane vulnerabile. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat însă un proiect controversat, prin care vrea să le dea ”tuturor” locuitorilor din Sectorul 1 care au împlinit 18 ani tichete anticriză în valoare de 1.000 de lei. Mai mult, edilul și-a anunțat proiectul pentru care vrea să obțină sprijinul consilierilor locali – cărora le-a cerut să treacă peste ”orgoliul de partid” și să voteze proiectul în prima ședință de Consiliu Local – nu alături de oameni din administrația locală, ci de trei colegi din USR, unul dintre aceștia fiind chiar Vlad Voiculescu, președintele USR București.
Primarul Clotilde Armand a ales să își prezinte proiectul în timp ce PNL Sector 1 anunța că a publicat ”Cartea neagră a administrației Armand”. Dar deși vorbea de un sprijin de 1.000 de lei pe care l-ar vrea pentru cetățenii Sectorului 1 afectați de criza energetică, alături de ea nu erau oamenii din administrație, viceprimari, consilieri locali sau specialiști care să spună, cu cifre exacte, câți oamenii din unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce își plătesc cu greu facturile la energie și vor avea la iarnă mari dificultăți de plată, fără ajutor, ci edilul îi avea în dreapta ei pe colegii de partid Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății și președintele USR București, Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, și deputata Cristina Prună, vicepreședinte în Comisia de Comerț și Servicii.
“Oferim 200 milioane de lei locuitorilor Sectorului 1. Este vorba de un sprijin financiar sub formă de tichet anticriză în valoare de 1.000 lei pentru fiecare locuitor. Ajutorul este nominal. Va primi acest tichet anticriză fiecare locuitor care a împlinit 18 ani. De acest ajutor nu vor beneficia decât cetățenii care au domiciliul în Sectorul 1”, anunța primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, în conferința de presă.
Banii pentru acest proiect ar veni, susține Clotilde Armand, din ”economiile făcute din contractul cu operatorul de salubritate: 100 de milioane de lei în 2021 și 100 milioane de lei în 2022”. Iar odată ajunși la oamenii din Sectorul 1 – dar neapărat care au peste 18 ani -, aceștia ar putea, susține primarul, să facă ce vor cu ei: să își izoleze imobilul, să achiziționeze panouri fotovoltaice sau pompe de căldură, să-și cumpere sau să-și schimbe centrala de apartament sau de bloc, să-și schimbe ferestrele sau ușa de intrare, să-și înlocuiască caloriferele sau să-și achite facturile la gaze, la curent electric sau la Termoenergetica.
Clotilde Armand nu a explicat însă de ce vrea să dea cei 1.000 de lei doar locuitorilor din Sectorul 1 care au peste 18 ani și nici de ce nu alocă acești bani pentru mai multe luni oamenilor care au o situație financiară dificilă, care trăiesc din pensii sau salarii foarte mici, care au probleme medicale sau familiilor cu mulți copii și pentru care efortul financiar pentru plata facturilor ar fi imposibil de suportat la iarnă, cât vor fi costuri mult mai mari pentru energie.
Primarul Sectorului 1 nu a prezentat nici o situație referitoare la numărul persoanelor din Sectorul 1 care au real nevoie de ajutor în toată perioada iernii pentru a susține cheltuielile la întreținere.
Edilul nu a lămurit nici de ce – dacă a reușit să facă economii, așa cum spune – nu poate folosi acești bani pentru a le asigura locuitorilor din Sectorul 1 condiții mai bune, apă caldă, căldură, curățenie, ceea ce de fapt reclamă aceștia de mult timp.
Inexplicabilă este și prezența colegilor din USR – Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui și Cristina Prună – într-o conferință a primarului Sectorului 1 despre un proiect propus pentru dezbatere în Consiliul Local.
Viceprimarul Ramona Porumb a declarat, pentru Gândul, că nu înțelege de ce primarul Clotilde Armand, la o conferință de presă în calitate de edil, în care anunța un proiect pentru sectorul pe care îl conduce, a dorită să fie ”flancată” de reprezentanți ai USR, care nu ar trebui să fie implicați în subiectele administrativ-teritoriale ale Sectorului 1.
O ipoteză, însă, ar fi aceea că edilul Sectorului 1 ar fi avut nevoie și de ”girul politic” al președintelui USR București, Vlad Voiculescu, pentru ”ideea năstrușnică” a tichetelor anticriză.
Am privit cu stupoare flancarea primarului de către cei trei reprezentanți USR, fără legătură cu subunitatea administrativ-teritorială a Sectorului 1. Oricât am încercat, nu am găsit un răspuns care să justifice prezența.
Pot doar să speculez și să-mi imaginez că a dorit să aibă cumva și girul politic superior, respectiv al președintelui USR București, Vlad Voiculescu, pentru ideea năstrușnică pe care a exprimat-o referitoare la acel tichet anticriză acordat pe cele două criterii – 18 ani și domiciliul în Sectorul 1. Cât despre celelalte două persoane, Claudiu Năsui și Cristina Prună, chiar nu am o explicație logică”, a spus Ramona Porumb, viceprimarul PNL al Sectorului 1.
Ramona Porumb a subliniat că, pentru un astfel de proiect, firesc era să fie invitați nu colegii de partid ai lui Clotilde Armand, ci viceprimarii și consilierii locali, pentru că aceștia sunt cei interesați de proiecte care pot dezvolta comunitatea sau care pot să ofere confortul pentru cetățeni.
Viceprimarul Sectorului 1 a mai spus că USR are o problemă de credibilitate în rândul cetățenilor, iar proiectul prin care susține că vrea să ajute ”toți cetățenii din Sectorul 1”, dar cu mențiunea ulterioară că sunt ”toți cei peste 18 ani”, poate duce la ideea unei ”mite electorale mascate”.
”Dacă ne uităm pe cifrele sondajelor apărute în ultimul timp în presă, la Sectorul 1 și nu numai, USR are o problemă de credibilitate în rândul cetățenilor, efect al dovezii lipsei de profesionalism, cel puțin în administrația publică, ceea ce ne conduce cu gândul că ideea tichetului anticriză este o mită electorală mascată”, a afirmat Ramona Porumb.
În opinia viceprimarului Sectorului 1, ideea cu care a venit acum Clotilde Armand este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în toată perioada precedentă câștigării alegerilor, USR a fost extrem de vocal împotriva acestor practici care au fost promovate de 32 de ani în politică.
”Dar afirmațiile primarului sunt extrem de contradictorii și lipsite de sens, de cele mai multe ori, fără nicio legătură cu realitatea”, a completat Ramona Porumb.
Și totuși, care ar fi scopul real al unui astfel de demers întreprins de Clotilde Armand? Viceprimarul Sectorului 1 susține că prin acest proiect declarat a fi în sprijinul cetățenilor, pe care Clotilde Armand îl vrea votat de consilierii locali, dar îl prezintă cu conducerea USR, nu cu colegii din administrația locală, edilul ar urmări, pe termen scurt, eventuala ”fidelizare a electoratului”.
Viceprimarul susține însă că oamenii nu pot fi păcăliți, pentru că realitatea arată că primarul Clotilde Armand nu a început niciun proiect major de dezvoltare a Sectorului 1, iar cu astfel de proiecte nu vrea decât ”să mascheze amatorismul administrativ din acești 2 ani de mandat”.
”De ce le-ar da bani?! Pentru că este mult mai ușor să arunci bani pe fereastră, care îți pot fideliza la un moment dat un electorat (deși vreau să cred că nu se pune problema, electoratul Sectorului 1 este extrem de exigent); pentru că nu este în stare să demareze niciun proiect major de dezvoltare a Sectorului și dorește astfel să mascheze amatorismul administrativ din acești 2 ani de mandat”, a mai spus viceprimarul Sectorului 1.
În opinia Ramonei Porumb, primarul Clotilde Armand nu înțelege care-i sunt atribuțiile și ce obligații are o administrație locală față de cetățeni.
”Altfel, nu am asista consternați la abuzurile pe care le săvârșește prin blocarea tuturor proiectelor PNL, proiecte care ating aproape toate domeniile administrației locale, precum și proiectul prin care CET Grivița, companie care produce energie termică și electrică în cogenerare și care a beneficiat de o retehnologizare a echipamentelor. CET Grivița asigură căldură și apă caldă pentru aproape 15.000 de familii din Sectorul 1 și (Clotilde Armand – n.r.) intenționa să construiască un nou CET în zona Aviației, ceea ce ar fi rezolvat problema.
Banii pe care vrea să-i dea pe campania tichetelor anticriză acopereau achiziția terenului și a investiției. Doar că prioritățile primarului sunt, așa cum se vede, închiderea CET Grivița cauzată de lipsa capitalului de lucru”, a mai spus Ramona Porumb, în exclusivitate pentru Gândul.
”Cât despre curățenie, este de notorietate faptul că tarifele nu au scăzut, ci doar frecvențele de operare, protocol negociat de doamna primar, semnat de acesta, fără aprobarea Consiliului Local în acest sens”, a adăugat viceprimarul PNL al Sectorului 1.
Dinu Gheorghe, consilier local PNL la Primăria Sectorului 1, spune că edilul sectorului a dat dovadă de lipsă de etică atunci când a lansat o invitație – cu antetul Primăriei Sectorului 1 -, iar din partea sa au fost prezenți nu angajați și funcționari ai Primăriei, ci membri ai USR.
”Ce nu înțeleg, în primul rând, este că dumneaei a dat o invitație cu antetul Primăriei Sectorului 1 și semnată de primarul Clotilde Armand, iar prezenți la conferință, din partea doamnei Armand, au fost numai membri USR. Nu au fost angajați ai primăriei sau funcționari ai primăriei. Nu este etic, în primul rând. Adică putea să facă o invitație din partea USR, ca o conferință la primărie. Era mult mai de bun-simț, aș spune”, a declarat, pentru Gândul, Dinu Gheorghe.
Consilierul local atrage atenția că nu există cadru legal pentru a da tichete anticriză tuturor locuitorilor din Sectorul 1 care au împlinit vârsta de 18 ani, un astfel de demers fiind, în ultimă instanță, o ”reacție disperată” a primarului Clotilde Armand, în contextul în care ”nu face nimic” de doi ani.
”În ceea ce privește aceste tichete anticriză promise de Clotilde Armand, nu are cadrul legal. Eu nu am descoperit cadrul legal care să permită să poți oferi către toată populația un ajutor standard. Ar trebui creată o lege distinctă sau o ordonanță de urgență dată de Guvern. O administrație locală, totuși, trebuie să respecte legile țării, nu poate să creeze legi de la zero.
Poate, desigur, în cadru legal, să creeze anumite reguli. Dumneaei vine și spune: «Dau la toată lumea!» Nu. Există o categorie de cetățeni care au nevoie de ajutor, definită foarte clar prin lege, o categorie care poate fi, într-adevăr, ajutată, mai ales în timpul sezonului rece. Dar aceasta reprezintă un procent mic din populația Sectorului 1, nu există așa ceva: «Dau la toți cetățenii peste 18 ani o sumă fixă».
Este o reacție disperată la faptul că este al doilea an în care Clotilde Armand nu cheltuie nici măcar 10% din bugetul de investiții, Primăria Sectorului 1 stă cu sute de milioane de lei în conturi, iar dumneaei – nefăcând nimic – a încercat să iasă cu o măsură ultrapopulistă doar pentru a atrage atenția și poate chiar pentru a arunca o perdea de fum asupra conferinței noastre de ieri în care am prezentat bilanțul administrației Armand după doi ani”, a mai spus Dinu Gheorghe.
La rândul său, consilierul local PNL Daniel-Constantin Ciungu consideră că este vorba despre teama edilului că ar putea pierde mandatul de primar.
Propunerea pe care a făcut-o Clotilde Armand, de a da tuturor cetățenilor din Sectorul 1 care au peste 18 ani tichete anticriză de 1.000 de lei nu înseamnă altceva decât ”definiția mitei electorale de astăzi”, spune Daniel Cungu.
”Dacă lui Armand îi este atât de frică de pierderea mandatului încât a propus definiția mitei electorale astăzi, nu mai bine își dă ea demisia, dăm toți banii rămași la bugetul sectorului oamenilor, că și așa ei ar ști să îi cheltuiască mai bine, și închidem frumos primăria? Nu de alta, dar oricum nu face nimic altceva în rest. Asta am demonstrat deja cu vârf și îndesat.
P.S. Eu nu am nevoie de banii aștia”, a scris Daniel-Constantin Ciungu în mediul online.
CITEȘTE ȘI: