Primarul din Giurgiu avertizează că orașul riscă să rămână fără căldură: „Este imposibil ca o primărie care are fonduri insuficiente să poată susţine o subvenţie de 78%”

Publicat: 06 02. 2022, 13:29
Sursa foto: Facebook/Adrian Anghelescu

Primarul Municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescsu, a transmis o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Finanțelor, dar și parlamentarilor PNL și PSD, în care atrage atenția că instituția pe care o conduce se confruntă cu probleme în ceea ce privește asigurarea furnizării de energie termică.

Totul vine în contextul creșterii prețurilor gazelor naturale, spune primarul, care adaugă că Primăria Giurgiu se confruntă cu un adevărat colaps financiar.

„Stimate domnule prim-ministru, ministru al Finanţelor, stimaţi parlamentari PNL şi PSD, în ciuda insistenţelor şi a demersurilor făcute de mine, în calitate de primar al municipiului Giurgiu, dar şi a sprijinului oferit de parlamentarii şi europarlamentarul PNL de Giurgiu în vederea deblocării situaţiei în care se află oraşul nostru din cauza fondurilor insuficiente, aproape inexistente pentru plata în avans a gazului care asigură agentul termic, municipiul Giurgiu nu are până în prezent, un răspuns cert în ceea ce priveşte solicitarea transmisă către Guvern și MDLAP pentru acordarea unui sprijin financiar.

Această scrisoare deschisă pe care o lansez şi o susţin este în primul rând un strigăt disperat de ajutor, dar în acelaşi timp un apel la solidaritate şi la conectarea tuturor parlamentarilor PNL şi PSD pentru acelaşi deziderat, de a sprijini solicitarea administraţiei locale din Giurgiu”, spune primarul din Giurgiu.

Primarul din Giurgiu spune că în acest moment Primăria nu mai are resurse financiare disponibile, dar a vândut 700 de certificate de dioxid de carbon, vânzare în urma căreia a obținut 350.000 de lei, sumă care poate asigura furnizarea agentului termic până marți, 8 februarie.

Locuitorii din Giurgiu ar putea rămâne fără agent termic

În acest context, Anghelescu spune că dacă Primăria nu va primi ajutor din partea Guvernului, producătorul de energie termică va funcționa doar în regim de urgență.

Acest lucru înseamnă că agentul termic va fi furnizat doar către Spitalul Județean și către stabilimentele sociale.

„Este imposibil ca o primărie care are fonduri insuficiente să poată susţine o subvenţie de 78% , în condiţiile în care preţul gazului a crescut de cinci ori mai mult faţă de anul 2021, atunci când cu suma de 5,5 milioane lei am asigurat subvenţia gazului pentru întreaga perioadă a sezonului rece, comparativ cu perioada actuală, când am alocat 16 milioane lei doar pentru două luni de funcționare.

Vreau să înţelegeţi că, indiferent de soluţiile adoptate pe plan local, într-un fel sau altul, tot se ajungea la un blocaj, şi că este o situaţie din care nu putem ieşi fără sprijinul dumneavoastră.Prin urmare, vă rog să conlucraţi şi să colaboraţi pentru ca cei 3200 de consumatori casnici, aproximativ 10.000 de suflete să beneficieze în continuare de agent termic”, se arată în scrisoarea deschisă.

 

Totodată, primarul spune că, în pofida acestei situații dificile, nu va renunța la subvenționarea energiei termice, înțelegând că este dificil pentru cetățeni să achite 2.000 de lei doar pentru căldură, în contextul înn care mulți dintre giurgiuveni au salariul minim pe economie.

„Exemplificând, în prezent o familie care locuieşte într-o garsonieră plăteşte aproximativ 350 lei, iar fără subvenţie ar fi plătit 1400 lei. Pe de altă parte pentru un apartament cu două camere, valoarea unei facturi este de aproximativ 500 lei, iar fără subvenţie ar fi fost de 2000 lei.

Nu este vina mea că preţul gazului a explodat, cum pe de altă parte nu este nici vina giurgiuvenilor care vor să ducă un trai decent, lipsit de povara preţului exorbitant al facturilor.

Nu în ultimul rând, vreau să precizez faptul că am ţinut cont de limita de suportabilitate a giurgiuvenilor şi am luat decizia de a nu mări taxele şi impozitele, pentru că cei mai mulţi dintre locuitorii municipiului au venituri foarte mici (pensie minimă sau salariul minim pe economie), aşa cum au procedat alte administraţii, încercând şi reuşind de cele mai multe ori să asigur necesarul de venituri şi cheltuieli din bani guvernamentali”, mai spune edilul.