Prima pagină » Actualitate » Primarul din Slavutîci: Angajații ostatici de la Cernobîl încearcă să evite o catastrofă nucleară

Primarul din Slavutîci: Angajații ostatici de la Cernobîl încearcă să evite o catastrofă nucleară

Primarul din Slavutîci: Angajații ostatici de la Cernobîl încearcă să evite o catastrofă nucleară

Orașul Slavutîci a fost construit pentru angajații de la Cernobîl, după dezastrul nuclear din 26 aprilie 1986.

Yuri Fomichev, primarul din Slavutîci, avertizează că angajații de la Cernobîl, ținuți ostatici de ruși, încearcă să evite un nou cataclism nuclear.

Edilul orașului de lângă Cernobîl avertizează că personalul „captiv” este terorizat de soldații armatei ruse.

Yuri Fomichev, primarul din Slavutîci, a contactat Daily Mail, pentru a avertiza cu privire la o „catastrofă totală”, pe măsură ce angajații rămân fără apă, hrană și combustibili – inclusiv pentru generatoarele de urgență, care sunt folosite în caz de urgență pentru alimentarea sistemelor de siguranță de la Cernobîl. Centrala nucleară este sub asediu de trei săptămâni.

Orașul se confruntă cu o „catastrofă umanitară”, în timp ce angajații amenințați cu arma de către ruși încearcă să evite „un nou accident”.

Temerile acestuia sunt susținute și de responsabilul cu Zona de Excludere din jurul Cernobîlului, care a avertizat că angajații au ajuns la limita puterilor.

Fomichev a trimis avertismentele prin intermediul unor mesaje scrise. Orașul Slavutîci, construit pentru angajați după dezastrul din 26 aprilie 1986, soldat cu o contaminare de proporții, găzduiește 20.000 de persoane.

În prima zi a invaziei, forțele ruse venite dinspre Belarus au ocupat centrala. Rușii au dinamitat un pod de acces, izolând orașul atomic.

Fomichev a precizat că lipsa curentului electric a obligat familii întregi să gătească la foc de lemne, în curte.

Compania națională energetică Ukrenegro a restabilit energia electrică, după ce rușii au distrus o linie de alimentare.

Centrala nucleară dezafectată, care se află la 100 km de Kiev, conține 20 de tone de deșeuri radioactive, care trebuie răcite în mod constant, pentru a împiedica răspândirea radiațiilor prin vaporizare.

Primarul a declarat că, dacă energia electrică dispare, „toate sisteme de securitate sunt susținute pe generatoare, care funcționează cu combustibil”.

„Un nou caz Fukushima”

Acesta a adăugat: „Dacă sistemele de răcire se opresc, chiar și un timp, o să avem o nouă Fukushima” – referindu-se la dezastrul nuclear din Japonia din 2014.

Primarul solicită un „culoar umanitar” pentru a aproviziona personalul de la centrala nucleară.

Angajații epuizați și-ar putea pierde concentrarea, un lucru foarte periculos pentru buna funcționare a centralei.

Cei 103 angajați de la Cernobîl ar trebui înlocuiți la fiecare 24 de ore, a declarat Yevhen Kramarenko, șeful agenției ucrainene care se ocupă de Zona de Excludere.

Alți 160 de angajați sunt blocați în Slavutîci și nu pot să facă schimb de tură cu colegii de la Cernobîl.

Angajații dorm în paturi improvizate și asigură ture pentru uzina nucleară. Nivelul radiațiilor a crescut de 20 de ori, de la invazia rușilor, a avertizat Kramarenko.

Primarul din Slavutîci a mai spus că, pentru locuitorii care au ajutat la curățarea zonei de la Cernobîl în 1986, după cel mai mare dezastru nuclear din istorie, războiul lui Putin este „de zece ori mai rău”.

Între timp, ministrul Energiei din Ucraina, Herman Galushchenko, a declarat: „Un război nuclear poate începe și fără rachete nucleare. Dacă se va întâmpla, toți europenii vor fi nevoiți să se adăpostească în buncăre, pentru a scăpa de radiații”.

Cât timp va proteja sarcofagul de la Cernobîl

Centrala dezafectată de la Cernobîl se află într-o zonă de excludere, care găzduiește reactoarele dezafectate, dar și deșeuri radioactive, bine sigilate.

În 2016 a fost instalat Sarcofagul de la Cernobîl, pentru a acoperi reactorul.

Acesta va împiedica răspândirea elementelor radioactive pentru următorii 100 de ani.

Peste 2.000 de oameni lucrează, încă, la Cernobîl, deoarece unitatea nucleară are nevoie de management permanent, pentru a evita producerea unui nou dezastru nuclear.

Rusia a preluat controlul Cernobîlului în prima zi de invazie, apoi a acaparat și a doua centrală nucleară – Zaporizhzhia – cea mai mare din Europa.

Săptămâna trecută, inginerii ruși au venit la Zaporizhzhia pentru a verifica nivelul radiațiilor, care este, conform calculelor lor, „stabil”.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și