Primarul Vienei condamnă blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen: „Cele două țări au fost considerate țări sigure de către Comisia Europeană”
Primarul Vienei, Michael Ludwig, care este și liderul Partidului Social Democrat (SPÖ) din Capitala Austriei, se opune liderului național al partidului, Pamela Rendi-Wagner, care a considerat că nu este momentul potrivit pentru o extindere a Schengen. Astfel, ea s-a poziționat de aceeași parte cu premierul de dreapta, Karl Nehammer, din Partidul Popular Austriac (ÖVP), care a votat pozitiv doar pentru Croația.
Așadar, edilul Michael Ludwig susține aderarea la Schengen a Bulgariei și României.
„Cele două țări au fost considerate țări sigure de către Comisia Europeană”, a declarat primarul Vienei în cadrul emisiunii de știri de la postul național de radio, ORF, „Wien heute” („Viena astăzi”).
El a menționat că realizările anterioare ale celor două țări ar trebui să fie luate în considerare în această decizie. În plus, Austria ar beneficia de o extindere a Spațiului Schengen.
„Republica Austria nu ar trebui să ia prea multe măsuri în UE care să ne izoleze într-o asemenea măsură încât să ne așteptăm ca apoi să existe răspunsuri corespunzătoare. Din acest punct de vedere, sunt întotdeauna în favoarea găsirii unor soluții comune în UE”, a declarat Ludwig, a cărui opinie nu este necontroversată în cadrul SPÖ.
Spre deosebire de Michael Ludwig, liderul SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, a considerat că momentul unei extinderi a Spațiului Schengen este nepotrivit, notează stiripesurse.ro.
Pe de altă parte, duminică, Ludwig a primit și sprijinul eurodeputatului SPÖ, Andreas Schieder, care consideră că poziția Partidului Social Democrat din Austria este un „DA pentru Schengen și pentru extindere”.
Schieder l-a criticat pe cancelarul Karl Nehammer (ÖVP), pentru că a pus un veto pe masă cu puțin timp înainte de summitul UE de la începutul lui decembrie și nu a acționat mai devreme în calitate de ministru de Interne.
Schieder, care este șeful delegației SPÖ în Parlamentul European, susține că extinderea Spațiului Schengen ar putea rezolva problemele, prin creșterea desfășurărilor Frontex, iar „lacunele” erau Ungaria și Serbia, nu Bulgaria și România..
Vă recomandăm și:
- Cancelarul Austriei, reacție după boicotarea firmelor austriece de către români: ”Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună”
- VIDEO | Marcel Ciolacu: „Poate ar fi trebuit insistat ca România să fie separată de Bulgaria la votul din Consiliul JAI privind aderarea la Schengen”
- Lucian Bode, scrisoare deschisă adresată ministrului de interne al Austriei: „Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică. Ați făcut un joc politic nedemn”
- Eugen Tomac: Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare a României la Schengen mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene
- Scandalul refuzului Austriei de a vota pentru aderarea României la Schengen ia amploare. Rareș Bogdan: „Liderii EPP, S&D și Renew vor cere dezbatere de urgență”
- Europarlamentarul PSD Victor Negrescu vorbește de o nouă speranţă a României pentru Schengen: „Dacă nu o facem noi, nu are cine să o facă”