Prima pagină » Actualitate » Primarul din Zărneşti, trimis în judecată pentru tentativă la fraudă cu fonduri europene. Acuzațiile sunt de pe vremea când era viceprimar

Primarul din Zărneşti, trimis în judecată pentru tentativă la fraudă cu fonduri europene. Acuzațiile sunt de pe vremea când era viceprimar

Primarul din Zărneşti, trimis în judecată pentru tentativă la fraudă cu fonduri europene. Acuzațiile sunt de pe vremea când era viceprimar

Primarul din Zărneşti, Alexandru Lucian Igrişan (PSD), a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupţie (DNA), într-un dosar în care este acuzat de tentativă la fraudă cu fonduri europene. Concret, în perioada în care ocupa funcţia de viceprimar al oraşului, ar fi pus la dipoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) mai multe documente false privind finalizarea unui centru de informare şi promovare turistică, în încercarea de a obţine pe nedrept fonduri nerambursabile de aproximativ 300.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marţi, procurorii de la Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Igrişan pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în cursul anului 2016, în vederea finanţării proiectului „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Oraşul Zărneşti”, finanţat din fonduri nerambursabile, Alexandru Lucian Igrişan ar fi depus la autoritatea finanţatoare – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – mai multe documente false: situaţii de lucrări, procesul verbal de recepţie, raportul dirigintelui de şantier, ce atestau, contrar realităţii, finalizarea tuturor lucrărilor.

„În demersurile sale, inculpatul Alexandru Lucian Igrişan ar fi beneficiat de sprijinul a patru persoane (trei angajaţi ai Primăriei Zărneşti şi un diriginte de şantier) care, la vremea respectivă, au întocmit şi semnat documentele menţionate”, potrivit anchetatorilor, citați de Agerpres.

Pe 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, MDRAP a reziliat contractul de finanţare fără a efectua nicio plată către Primăria Zărneşti, informează DNA.

„Prin aceste demersuri, Igrişan ar fi încercat să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei”, precizează procurorii.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru persoane:

  1. Aurelia Grosaru, la data faptei director executiv în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei oraşului Zărneşti;
  2.  Iustina Codruţa Reit, la data faptei şef Serviciu Urbanism şi manager proiect în cadrul Primăriei oraşului Zărneşti;
  3. Mihaela Clinciu, la data faptei inspector achiziţii în cadrul Primăriei oraşului Zărneşti;
  4. o persoană fizică, la data faptei diriginte de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei patru inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi”, au mai afirmat anchetatorii.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și