Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan: „Suntem foarte aproape de a avea o concluzie privind exproprierea din IOR”

Publicat: 30 08. 2023, 15:55

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat azi că autoritatea locală şi firma de avocatură contractată sunt foarte aproape de o concluzie, în urma analizei juridice privind retrocedarea celor 12 hectare din Parcul IOR.

Precizările au fost făcute după ce mai mulţi bucureşteni au luat cuvântul în şedinţa CGMB de miercuri, solicitând adoptarea cât mai rapidă a unui proiect care să prevadă majorarea amenzilor pentru defrişări ilegale. Proiectul, deşi urma să fie dezbătut în şedinţa CGMB din 28 iulie, a fost scos de pe ordinea de zi. Bucureştenii care au luat cuvântul s-au arătat îngrijoraţi de incendiile care au loc în Parcul IOR, scrie agerpres.ro.

„În ce priveşte situaţia specială a Parcului IOR, acolo sunt două lucruri. Este pe de o parte chestiunea proprietăţii şi dacă dobândirea acelei proprietăţi s-a făcut în mod legal. Şi a doua chestiune – dacă există posibilitatea de a sancţiona mai drastic decât s-a făcut de către poliţiile locale tot ce s-a întâmplat în parcul IOR în ultimele luni. Pe ambele subiecte suntem foarte aproape, adică materialele pe care le-am primit de la avocaţi totalizează sute de pagini… Suntem foarte aproape de a avea o concluzie”, a spus Nicușor Dan.

Dezastru ecologic în zona retrocedată a Parcului IOR

Despre dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR, Gândul a scris încă de anul trecut (informații detaliate AICI). Imaginile prezentate de Gândul în august 2022 arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși în incendii. Deși proprietara terenului a fost amendată și obligată să readucă terenul la starea inițială, o lună mai târziu, alți copaci erau arși în incendii (mai multe informații AICI).

Un incendiu a izbucnit pe 17 iulie în zona retrocedată din Parcul IOR din București, de unde în ultimii ani au dispărut mai mulți copaci, arși sau uscați după ce au fost găuriți cu bormașina. Suprafața cuprinsă de flăcări se întinde pe sute de metri pătrați, iar flăcările erau vizibile de la distanță. Zeci de copaci și arbuști sunt afectați de incendiu.

De altfel, în Parcul IOR, doar până pe 31 august 2022 au fost înregistrate 5 procese verbale de către pompierii Bucureșteni în care consemnează diferite tipuri de incendiu de vegetație.

În luna martie a acestui an, Primăria Sectorului 3 s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor ONG-uri de mediu, respectiv ECO CIVICA, GREEN REVOLUTION, MAI MULT VERDE, ALIANȚA PENTRU PADURE, CENTRUL „BIODIVERSITATE”, prin care au încercat să găsească o soluție benefică pentru a proteja fauna și vegetația din zona Parcului IOR.

Robert Negoiță îi cere demisia lui Nicușor Dan după incendiul din parcul IOR

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a răbufnit în acestă dimineață pe pagina sa de Facebook, după ce 4000 m de vegetație au ars în parcul IOR din Capitală. Negoiță îi cere primarului Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă pentru anularea deciziei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR.

Edilul susține că primarul general nu a luat măsurile necesare, promise încă de acum 6 luni, privind posibilitatea atacării în instanţă a deciziei de retrocedare a terenurilor care au fost afectate de incendiul de marți seară din Parcul IOR. Negoiță îl cheamă personal la o întâlnire pe Nicușor Dan, pentru a găsi o soluție cu Primăria București.

Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori

În apropierea Parcului IOR, pe terenul de 12 hectare retrocedat, mare parte din vegetație este distrusă. Zeci de arbori au fost tăiați în ultimele săptămâni, după ce zona verde a terenului a fost afectată în repetate rânduri de incendii și mai mulți copaci au fost găuriți și otrăviți. Proprietara terenului, Maria Cocoru, mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor, a fost deja de mai multe ori amendată pentru că taie și toaletează copaci fără aviz, dar nimic nu pare să oprească dezastrul ecologic.

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica, Dan Trifu, a spus, pentru Gândul, că în ultima perioadă a făcut două sesizări către Garda de Mediu.

Legea pentru protecția mediului spune că schimbarea de destinație a terenurilor amenajate ca spațiu verde sau prevăzute ca atare în documentațiile urbanistice este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. Așadar, chiar dacă ești proprietar particular, chiar dacă terenul tău nu figureazaă, ca atare, în documentațiile urbanistice, dar el este amenajat ca spațiu verde, nu ai voie să îi schimbi destinația.

Mai multe detalii despre defrișările ilegale, în materialul exclusiv de aici.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR, care este amenajat încă din anul 1980, a pierdut în 2005 aproape 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului. . Deși controversata retrocedare a terenului a fost contestată în instanță, situația nu a putut fi schimbată.

”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate. Mai multe detalii despre istoria retrocedării celor 12 hectare din parcul IOR, aici.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

Consilierii liberali din Sectorul 3 îl ACUZĂ pe Nicușor Dan că nu intervine pentru salvarea Parcului IOR

VIDEO | Peste o mie de oameni au protestat pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR. „Copacii sunt masacrați”

Nicușor Dan, despre masacrul din IOR: „Am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi” | VIDEO