Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, săltat de procurorii DIICOT și dus la audieri într-un dosar privind nereguli imobiliare. Care sunt acuzațiile
După perchezițiile DNA, de luni dimineață, a venit rândul DIICOT să inspecteze Primăria Iași, miercuri, într-un doar privind nereguli imobiliare. Edilul Mihai Chirica a fost săltat de procurori și dus la audieri, alături de câțiva funcționari din primărie. Chirica le-a spus jurnaliștilor că nu se teme că trebuie să dea declarații.
Astfel, în această dimineață, procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Iaşi au efectuat 24 de percheziţii într-un dosar care vizează mai multe fapte, printre care abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, iar 30 de persoane au fost duse la audieri.
Potrivit unor comunicate transmise de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), percheziţiile au vizat domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile unor autorităţi publice locale, una dintre instituţii fiind chiar Primăria Iaşi.
Descinderile s-au desfăşurat într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, arată sursele citate.
„Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism”, precizează anchetatorii.
Prechezițiile au continuat și într-o altă clădire a primăriei, unde își are biroul fostul viceprimar din iulie 2020 – când DIICOT a început ancheta. Acesta a fost audiat și în 2020 în dosar.
În 2020, un celebru investitor imobiliar din Iași era acuzat că a creat un prejudiciu de 12 milioane de euro la bugetul de stat după ce și-a creat o filieră prin care vindea locuințe construite către mai multe societăți pe care le controla, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor.
După percheziţii, 30 de persoane despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracţională au fost duse la audieri, printre care şi trei şefe ale Serviciului Juridic, potrivit Antena 3.
Și procurorii DNA au descins la sediul primăriei din Iași, dar luni dimineață, când au fost efectuate trei percheziții într-un dosar în care funcționari din cadrul primăriei sunt bănuiți că au autorizat ilegal construirea unui imobil.