O întreagă familie de români s-a stins în teribila tragedie de la Mestre, Veneția continentală. Familia Ogrezeanu, cei doi părinți și cele două fetițe, a pierit pe loc, după ce autocarul în care se deplasau spre lagună a rupt un parapet și s-a prăbușit în gol și a luat foc. Cei patru erau în vacanță, dar nu au apucat să petreacă nici o zi în Veneția. Cele două copile aveau 8 şi 13 ani, mama lor 42 de ani şi tatăl lor 45 de ani. Primele ipoteze sugerează că ori șoferului i s-a făcut rău și a pierdut controlul atutocarului, ori a fost vorba de o manevră nefericită coroborată cu starea șubredă a parapetului
În total 21 de turiști şi-au pierdut viaţa în tragedia de lângă Veneţia – 9 ucraineni, 4 români, 3 nemți, 2 portughezi şi câte o victimă din Croația și Africa de Sud. Lor li se adaugă șoferul italian. Alţi 15 oameni au fost răniţi, iar 11 dintre ei sunt la terapie intensivă. Dintre aceștia, doi nu pot fi identificați, din cauza arsurilor suferite.
Cei doi soți erau din Argeș și Dâmbovița. Ei erau stabiliți de mai multă vreme în Germania, în căutarea unui loc mai bun pentru a-și crește copiii. De aici și confuzia inițială și primul comunicat al Ministerului de Externe Român, care a afirmat că nu există victim de cetățeniei română, ei figurau ca turiști germani.
În cele din urmă, după noi verificări, s-a dovedit că cei patru sunt cetățeni români și a fost anunțat mai departe Consulatul României de la Trieste. Cei de acolo, la rândul lor, au anunțat rudele din țară. Ministerul Afacerilor Externe a revenit cu explicaţii, iar ambasada României la Roma a anunţat că va acorda sprijin în vederea repatrierii, dar şi pentru eliberarea certificatelor de deces ale celor patru români morţi. Lucru confirmat şi de premierul României – Marcel Ciolacu, aseară, printr-o postare pe Facebook.
Trupurile celor patru sunt la morga spitalului din Veneția și vor fi repatriate odată ce autoritățile române vor hotărî acest lucru, de comun acord cu cele italiene.
Anchetatorii merg pe două cauze posibile ale tragediei. Şoferului i s-a făcut rău sau a încercat o manevră necugetată. Compania care deţine autobuzul arată însă cu degetul spre autorităţi şi spun că de vină a fost parapetul de protecţie, vechi şi ruginit. Oricum, cauzele accidentului nu vor putea fi certe până la raportul toxicologic complet în cazul șoferului și concluziile finale ale legiștilor italieni.
Parapetul podului care leagă Mestre de Veneția cu o vechime de mai mult de 50 de ani, era era ruginit, spun surse italiene, iar pe alocuri chiar lipsă, cum s-a întâmplat şi în locul accidentului. Responsabilii din transporturi sunt convinşi însă că nu parapetul şubred este cauza tragediei. Acesta nu ar fi putut opri un autobuz de 13 tone, este explicaţia.
Luigi Brugnaro, primarul Veneției: Există o anchetă judiciară în curs pentru a stabili dinamica accidentului. Sincer, nu am niciun răspuns, aşa că aşteptăm.
Massimo Fiorese, administrator companie transport: E clar că parapetul nu a ajutat, este o o balustradă veche din anii ’50, cred. Am văzut că o înlocuiesc.
Bruno Cherchi, procuror şef Venezia: Sunt semne că a existat un contact între autobuz şi parapet cu 50 de metri înainte de prăbuşire.
Renato Boraso, consilier pentru Transporturi regiunea Veneţia: Sunt vechi, nu inadecvate. Fac parte din proiectul pe care l-am moştenit de la cei care au construit acest pasaj.
Marţi seară, autobuzul electric, cu aproape 40 de oameni la bord, se îndrepta spre un camping din zona Veneţia când, scăpat de sub control, a trecut prin parapetul de protecţie şi s-a prăbuşit în gol, până pe linia de cale ferată unde a luat şi foc.
Acesta este cel mai grav accident rutier din peninsula italică din ultimii 10 ani.
Pe 28 iulie 2013, un alt autocar care transporta aproximativ cincizeci de pasageri care se întorceau dintr-o excursie de trei zile, toţi din provincia Napoli, a căzut de pe un viaduct înalt de peste treizeci de metri lângă Avellino, într-o râpă. 38 de persoane au murit pe loc, iar alte două au decedat ulterior, din pricina rănilor severe suferite.
Foto Facebook