Armata ucraineană susține că tocmai a capturat un lansator de rachete termobarice. Rusia a fost acuzată de folosirea acestei arme interzise prin Convenția de la Geneva în atacurile asupra Ucrainei de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului și de către Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite.
⚡️The Ukrainian Army just captured a Russian TOS-1A thermobaric MRL. #Ukraine #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/WNCXMHMSWK
— IT Army of Ukraine (@ITarmyUA) March 1, 2022
Grupurile pentru apărarea drepturilor omului și ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia de atacarea ucrainenilor cu arme termobarice și bombe cu dispersie.
Rusia a folosit rachete termobarice – „bomba cu vid”, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva în atacurile asupra Ucrainei, a acuzat luni seara Oksana Markarova, ambasadoare Ucrainei în Statele Unite.
„Invadatorii atacă civili cu arme interzise de Convenția de la Geneva. Dar cum poate fi când au atacat insidios o țară independentă, forțându-i să „iubească” (n.r. Rusia) distrugând case, sate și luându-le viața. Doar lașii fac asta…”, se arată într-o postare pe Facebook a Comandamentului Operațional Nord.
În afară de Oksana Markarova, atât Amnesty International cât și Human Rights Watch, două dintre cele mai cunoscute organizații pentru apărarea drepturilor omului la nivel internațional, au acuzat Rusia de atacarea unei grădinițe din nord-estul Ucrainei cu o bombă cu vid, cunoscută și sub denumirea de armă termobarică.
Unul dintre corespondenții CNN din Ucraina a filmat sâmbătă ceea ce pare să fie un sistem greu de lansare transportat la granița ucraineană, în apropierea orașului rusesc Belgorod.
Euronews scrie că acest sistem numit TOS-1 și poreclit „Buratino”, numele rusesc pentru „Pinocchio, este unul dintre cele mai temute arme din arsenalul Rusiei. Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de muniție care creează o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.
Una de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.