Prima pagină » Actualitate » Primele măsuri ale ANP, după ce Gândul a DEZVĂLUIT cum a fost bătut un adolescent din Centrul Educativ Buziaș de doi polițiști supraveghetori – VIDEO

Primele măsuri ale ANP, după ce Gândul a DEZVĂLUIT cum a fost bătut un adolescent din Centrul Educativ Buziaș de doi polițiști supraveghetori – VIDEO

Primele măsuri ale ANP, după ce Gândul a DEZVĂLUIT cum a fost bătut un adolescent din Centrul Educativ Buziaș de doi polițiști supraveghetori - VIDEO

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a trimis precizări, la solicitarea Gândul, cu privire la producerea unui incident în cadrul Centrului Educativ Buziaș, aflat în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Potrivit informațiilor ANP, a fost dispusă o misiune de control, formată din personal de specialitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Administrația Națională a Penitenciarelor a mai precizat cărespinge în mod ferm orice comportament care excede normelor deontologice care guvernează activitatea polițiștilor de penitenciare, arătând toleranță zero față de orice manifestări care aduc atingere statutului profesional și normelor legale în vigoare.

Cercetări in rem în cazul incidentului de la Centrul Educativ Buziaș

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au deschis un dosar și fac cercetări in rem, pentru loviri și alte violențe, în cazul adolecentului din Centrul Educativ Buziaș care a fost bătut cu pumnii și cu bastoanele de doi polițiști supraveghetori.

Anchetatorii urmează să audieze martorii care au văzut cum a fost bătut adolescentul. De asemenea, procurorii îi vor audia și pe cei doi polițiști de la Centrul Educativ Buziaș.

Aceștia vor da declarații ca martori, apoi, dacă procurorii vor stabili că faptele se confirmă, ar urma să fie puși sub acuzare, au spus, pentru Gândul, surse judiciare. Potrivit surselor citate, tânărul bătut este în centrul Buziaș pentru tâlhărie calificată și nu a împlinit încă 17 ani.

Reamintim că Gândul a publicat în exclusivitate imaginile de la Centrul Educativ Buziaș

Din imagini se poate vedea cum un adolescent din centru este extras violent dintr-un grup de tineri scoși în curtea unității, aruncat la pământ, lovit cu coatele și cu pumnii, apoi și cu bastoanele, de către doi supraveghetori. Ulterior, unul dintre cei doi supraveghetori lovește și un alt tânăr din grupul scos în curtea unității.

Centrul Educativ Buziaș reprezintă un loc destinat resocializării minorilor și tinerilor care au săvârșit fapte penale şi cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, acesta fiind în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

„Din primele date obținute, rezultă că incidentul nu a fost raportat Administrației Naționale a Penitenciarelor”

„Vă comunicăm că, în data de 27 iulie 2023, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a intrat în posesia unor înregistrări video care par să surprindă activități care ar putea să fi avut loc în perimetrul unei unități subordonate ANP.

Din analiza ulterioară a imaginilor, se poate concluziona că acestea ar putea fi datate din 24 iulie 2023, ora 15:58, și surprind două persoane internate în Centru Educativ Buziaș, asupra cărora ar fi fost comise acte de agresiune fizică de către doi angajați, în prezența unui grup extins de persoane internate.

Din primele date obținute, rezultă că incidentul nu a fost raportat Administrației Naționale a Penitenciarelor, conform procedurilor interne în vigoare. În acest sens, pentru verificarea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentului negativ și tragerii la răspundere a persoanelor care se fac responsabile, a fost dispusă cu celeritate o misiune de control formată din personal de specialitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Facem precizarea că Administrația Națională a Penitenciarelor respinge în mod ferm orice comportament care excede normelor deontologice care guvernează activitatea polițiștilor de penitenciare, arătând toleranță zero față de orice manifestări care aduc atingere statutului profesional și normelor legale în vigoare”, se arată în răspunsul ANP pentru Gândul.

Alina Gorghiu: „Greu de privit imaginile care par ireale pentru România anului 2023”

Și Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a avut o primă reacție cu privire la situația din cadrul Centrul Educativ Buziaș.

Oficialul de la justiție a anunțat că a demis de urgență conducerea unității, solicitând Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare. Totodată, urmare incidentului, ministrul Justiției a dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș.

„Deținuții din Centrul educativ – Buziaș, minori și tineri – sunt bătuți cu bestialitate de polițiști. Revoltător și inadmisibil cum înțeleg unii angajați din acest centru să își exercite atribuțiile. Primele măsuri deja luate: am înaintat denunțul penal; tot azi, am demis de urgență conducerea unității;
;am solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare cu custodiații;  am dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș”, a anunțat Alina Gorghiu.

„Acești minori trebuie ghidați prin educație și comunicare eficientă spre ieșirea definitivă din sfera infracțională”

„Voi cere, de asemenea, să fie organizate de urgență cursuri de specializare pentru personal, dar și ședințe de consiliere pentru minori. Vă asigur de pe acum că nu voi avea niciun fel de înțelegere pentru fapte de o asemenea brutalitate. Oameni cu acest tip de reacții comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepție! Zero toleranță.

Vorbim totuși despre o instituție al cărei rol este reeducarea copiilor și tinerilor în sensul reintegrării lor sociale, nu distrugerea destinelor cu bâta. Acești minori trebuie ghidați prin educație și comunicare eficientă spre ieșirea definitivă din sfera infracțională, să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă”, a conchis Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Peste 170 de tineri sunt în Centrul Educativ Buziaş

Potrivit site-ului ANP, în Centrul Educativ Buziaș sunt, joi, 173 de tineri. Aceștia au fost găsiți vinovați de instanță pentru săvârșirea unor fapte penale comise înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, pentru care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.

Potrivit informațiilor de pe site-ul ANP, la Centrul Educativ de la Buziaș se aplică ”o strategie de protecţie pe două coordonate: pe de o parte, apărarea societăţii faţă de pericolul proliferării unor fapte antisociale iar, pe de altă parte, protecţia minorilor și tinerilor internaţi faţă de factorii care ar periclita evoluţia adecvată a personalităţii lor”.

Tinerii din centru ar trebui să fie implicați în activități educative şi terapeutice, la care, în unele cazuri, să participe și părinții acestora.

Totodată, cu ajutorul unor organizații guvernamentale şi nonguvernamentale, pentru acești tineri care au comis fapte penale când erau minori ar trebui găsite soluții de reintegrare socială, la finalul perioadei de reeducare din centru.

Misiunea Centrului Educativ Buziaș ar fi, potrivit ANP:

  • ”asigurarea unui standard de viaţă care să permită dezvoltarea armonioasă a personalităţii fiecărei persoane internate;
  • respectarea şi promovarea drepturilor fiecărei persoane internate şi asigurarea protecţiei împotriva oricărei forme de abuz (fizic, psihic, sexual, neglijare);
  • individualizarea tratamentului în funcţie de caracteristicile fiecărei persoane internate pentru dezvoltare fizică şi psihosocială echilibrată;
  • păstrarea şi dezvoltarea legăturilor persoanelor internate cu familia şi comunitatea”.

Practic, în centrul educativ, tinerii ar trebui să își continue studiile, pentru ca, după punerea în libertate, să îşi poată continua pregătirea şcolară. De asemenea, ar trebui să participe la cursuri de pregătire profesională, pentru a-i ajuta să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă.

Potrivit ANP, Centrul Educativ unde tineri care au comis fapte penale sunt internați urmărește:

  • ”intervenţia educativă în perspectiva dobândirii unor atitudini pro-sociale;
  • intervenţie terapeutică, cu scopul reorganizării şi echilibrării personalităţii;
  • includerea persoanelor internate în activităţi valorizatoare, evidenţiindu-se resursele acestora, cu scopul de a obţine modificări pozitive ale imaginii de sine;
  • pregătirea pentru liberare a persoanelor internate astfel încât reintegrarea socială a acestora să fie una facilă.”

 

Sursă foto: anp.gov.ro

 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Violență extremă la Centrul Educativ Buziaș. Un tânăr este aruncat la pământ, lovit cu pumnii și cu bastoanele de doi supraveghetori

Alina Gorghiu, primele măsuri după episodul de VIOLENȚĂ extremă de la Centrul Educativ Buziaș. „Zero toleranță, fără excepție!”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și