Primele negocieri directe dintre Rusia şi Ucraina, de la declanșarea invaziei de către Rusia, au avut loc luni, la graniţa dintre Ucraina şi Belarus. Inițial, Vladimir Putin propusese discuții la Minsk, însă, având în vedere rolul jucat de Belarus în război, faptul că de acolo rușii au lansat o parte din invazie, Ucraina a refuzat și a fost de acord să se întâlnească doar la graniță. Astfel, cele două delegații s-au întâlnit la punctul de control Aleksandrovka (Belarus) – Vilcea (Ucraina), iar Minskul a fost responsabil pentru siguranţa delegaţiei ucrainene.
UPDATE – ora 20.20: Negocierile dintre Rusia şi Ucraina, care au avut loc – luni – în Belarus, s-au încheiat. Rusia şi Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuţii în viitorul apropiat, a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui ucrainean Podoliak.
„La discuţii, Rusia şi Ucraina au identificat o serie de subiecte asupra cărora au fost conturate soluţii”, a spus delegaţia ucraineană.
UPDATE 12.40. Au început discuțiile dintre Rusia și Ucraina pentru restabilirea păcii
Au început discuțiile dintre Rusia și Ucraina pentru restabilirea păcii, notează Reuters.
Discuțiile dintre Ucraina și Rusia au început, au confirmat ministerele de externe ale ambelor țări.
Ucraina a declarat că obiectivul său pentru discuții este „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”.
Kremlinul a refuzat să comenteze scopul său în cadrul negocierilor, dar negociatorul rus Vladimir Medinsky a spus că Rusia dorește să ajungă la un acord care este în interesul ambelor părți.
Negotiations start now. pic.twitter.com/elEXZe69Vu
— KyivPost (@KyivPost) February 28, 2022
UPDATE 11.00. Delegația ucraineană a ajuns la granița cu Belarus pentru a participa la negocieri
Delegația ucraineană a ajuns la granița cu Belarus, pentru a participa la primele negocieri de pace cu Rusia, potrivit unui tweet al Ministerului ucrainean al Apărării.
The Ukrainian delegation arrived in the area of the Ukrainian-Belarusian border to take part in talks with representatives of the Russian Federation ➡️ https://t.co/RKxx6801eh
— Defence of Ukraine (@DefenceU) February 28, 2022
Din delegație fac parte, printre alții, ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podoliak, și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu face parte din delegație.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Din cauza măsurilor logistice complexe şi a necesităţii de a garanta siguranţa delegaţiei ucrainene, va mai dura câteva ore până când aceasta va traversa teritoriul asediat de ruși și va ajunge la locul întâlnirii, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, potrivit nv.ua.
Președintele Volodimir Zelenski a explicat că a fost de acord cu această întâlnire „pentru ca ulterior niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul când totuşi exista o şansă, fie ea şi mică”, potrivit CNN.
Duminică noapte, Zelenski a vorbit la telefon cu premierul britanic Boris Johnson, spunându-i că următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina. La rândul său, Johnson a spus că Marea Britanie și toți aliații săi vor trimite ajutoare defensive în continuare Ucrainei.
Atacurile în Ucraina au continuat în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă. Deși încearcă de patru zile să captureze Kievul, rușii nu au luat Capitala și niciun alt oraș din Ucraina. Rezistența uimitoare și neașteptată a ucrainenilor, a armatei lor dar și a civililor care au pus mâna pe armă și au făcut scuturi umane în jurul tancurilor, a impresionat o lume întreagă.