Încep negocierile pentru formarea unui guvern PSD – PNL. Când ar putea fi învestit noul executiv
Prima întâlnire PNL – PSD pentru negocierea unui guvern are loc marți, la Parlament, începând cu ora 13.00. Negocierile vor dura aproximativ două săptămâni, intenţia fiind ca în jurul datei de 1 decembrie să fie învestit noul guvern PNL-PSD-UDMR, potrivit news.ro.
Echipa de negociere a PNL va fi formată din preşedintele Florin Cîțu, cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general.
Liderii PNL au votat, luni, în ședința Biroului Politic Național, începerea oficială a negocierilor cu PSD.
„A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare”, a anunțat conducerea partidului, după ședința BPN.
Printre principiile pe care PNL le va susține și pe care le consideră ”negociabile” sunt:
- Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
- PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
- Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
- Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
- Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
- Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
- Reforma statului.
- Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.
Partidul Național Liberal va prezenta la negocierile cu PSD și decizia fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu președintele Klaus Iohannis.
Ciolacu: Finanțele și Justiția ar trebui împărțite între PSD și PNL
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că va merge la negocieri pentru formarea viitorului Guvern cu o propunere de premier. Președintele social-democraților a declarat luni, la Antena 3, că își dorește o construcție echilibrată cu PNL. El a explicat că cele două ministere avizatoare – Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției – ar trebui împărțite între cele două mari forțe politice, PSD și PNL.
„Dacă vrei să ai o construcţie prin care nu păcăleşti niciuna dintre părţi, fiindcă e foarte important, chiar dacă duci negocierile fără principii, la un moment dat, unul va fi păcălit şi atunci toată această construcţie o faci pentru o perioadă foarte scurtă, fiindcă cel păcălit va răsturna această construcţie, va găsi motive să iasă din această construcţie. S-a discutat că există două ministere avizatoare: cel al Finanţelor şi cel al Justiţiei. Este normal ca unul să fie la un partid şi celălalt la celălalt partid, cele două partide mari”, a precizat liderul PSD.
USR trece în opoziție. ”Se instalează o coaliție a hoției în jurul PNL și USR”
Liderii USR au criticat decizia PNL de a merge la guvernare alături de PSD și au anunțat trecerea în opoziție la „vechile partide”.
„Se instalează la putere o coaliție a hoției, formată în jurul PNL și PSD, care va bloca orice reformă a statului. Direcția de modernizare începută de USR va fi stopată”, este reacția USR postată pe pagina oficială de Facebook a partidului.
„PNL și PSD vin la putere împotriva voinței votanților care vor modernizarea României. În decembrie, PNL nu a fost votat pentru a guverna alături de PSD. Astăzi, PNL trădează votul primit”, mai scrie USR.
„Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe”, a scris Dacian Cioloș, președintele USR, pe Facebook. El a anunțat că partidul pe care-l conduce trece acum în opoziție.
„Vom fi cel mai mare partid din opoziție și singurul care îmbrățișează valori democratice, autentic liberale și europene. (…) Vom sancționa cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD”, a mai spus Cioloș.