Primele roșii ROMÂNEȘTI au apărut deja în piețe. Cât costă kilogramul
Primele roșii românești sunt deja pe tarabele din piețe, însă, ca în fiecare an, prețul nu este unul foarte accesibil.
Spre exemplu, fermierii din Matca, județul Galați, au pus deja pe piață prima recoltă de roșii a anului, iar prețul de plecare este de 20 de lei per kilogram.
Dar, dat fiind faptul că legumicultorii nu vând în piețe de cele mai multe ori, asta înseamnă că la tarabe roșiile se găsesc la 35 de lei kilogramul sau chiar mai mult.
Sigur, pe măsură ce cantitățile de pe piață vor crește, prețurile se vor reduce, dar, momentan, puțini sunt cei care își permit să cumpere roșii românești.
„S-au copt roșiile la Matca. Acum sunt puțini legumicultori care au ieșit pe piață cu primele roșii, însă începând cu 1 Mai vor fi mai mulți. Dacă va fi soare și lumină, roșiile se vor coace. Cu siguranță, anul acesta de Paște se vor găsi în piețe roșii de Matca” , susține Gheorghe Marin, primarul comunei Matca, citat de Adevărul.
Un anunț că s-au copt roșiile a fost publicat pe Facebook de deputatul gălățean Laurențiu Gîdei. Acesta s-a filmat într-un solar din Matca în care s-au copt roșiile.
„Roșii de la Matca, Galați, prima producție. Astăzi (N.R.: 22 aprilie 2024) prețul engros a fost 20 lei, nu știu cât ajung la piață. Caută, cumpără, consumă produse românești”, susține Laurențiu Gîdei.
Producătorii de roșii sunt încă puțini pe piață
Puțini producători de tomate au ieșit cu marfa pe piață. Ceilalți spun că vremea nu a fost prea prietenoasă cu ei, astfel că va mai dura până când își vor scoate marfa la vânzare.
„Roșiile sunt frumoase, însă la mine în solar cred că mai durează în jur de două săptămâni. Am făcut focul la sobe, dar nu a fost suficientă lumină. Iar săptămâna aceasta se anunță ploi, vreme întunecată. Sunt câțiva producători la care s-au copt roșiile, însă îi numeri pe degetele de la o mână, sunt puțini”, susține Giani Filimon, legumicultor din Matca.
Comuna Matca este cel mai mare și cunoscut bazin legumicol al țării, fiind denumită și „patria solariilor și legumelor”.
Localitatea este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Shutterstock