Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă seara, în contextul aplicării recomandărilor privind suspendarea zborurilor curselor aeriene către Uniunea Europeană, ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, că Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situația a 36 de cetățeni români (turiști, navigatori și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări. Sportivii fac parte din echipa campionă la rugby a României.
„MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive, pentru asigurarea celor necesare și, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment. De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt în legătură cu autoritățile locale pentru prelungirea vizei de ședere a cetățenilor români aflați pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul”, conform unei informări transmise sâmbătă seara.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.
Sportivii blocați în Africa de Sud fac parte din echipa campioană en-titre a României la rugby, CSM Știința Baia Mare.
„Fiind prezenți de două săptămâni în Africa de Sud la un puternic turneu de rugby „Toyota Challenge Cup” găzduit la Bloemfontein, componenții campioanei en-titre a României, ar fi trebuit în cursul acestei dimineți să se întoarcă în țară pe ruta Johanesburg – Doha – Otopeni. Datorită situației pandemice grave apărută pe continentul african, cursa aeriană care ar fi trebuit să îi repatrieze pe aceștia în țară a fost anulată. Deși testați PCR întreaga delegație băimăreană s-a văzut nevoită să se cazeze pentru încă cel puțin 24 de ore la Hotelul din Bloemfontein. Pentru deblocarea acestei situații critice, oficialii campioanei, C.S.M.Știința Baia Mare au făcut demersurile necesare de repatriere a delegației sportive române pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, Primul Ministru al României respectiv Autoritățile Județene. În soluționarea acestei probleme se implică și consulul României de la Pretoria, Claudius Cobzaru. Până când autoritățile centrale vor găsi soluții de repatriere a rugbyștilor băimăreni moralul și starea de sănătate a băieților noștri este una bună”, au transmis reprezentanții CSM Știința Baia Mare, pe Facebook, sâmbătă seara.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat vineri seară că riscul ca noua tulpină a coronavirusului, denumită Omicron, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”.
Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a făcut câteva recomandări în contextul în care noua tulpină, din Africa de Sud, a SARS-CoV-2, denumină Omicron, care se transmite extrem de rapid, conform datelor inițiale. „Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale… Sacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 …”, a scris specialistul în sănătate publică.
În acest context, autoritățile române au decis să includă șapte state din zonă pe lista roșie. „Având în vedere avertizările de la OMS și Comisiei Europene s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică astăzi. Se va publica în Monitorul Oficial în această după-amiază. Se instituie măsura carantinei pentru 14 zile pentru toate persoanele care vin în România din aceste țări”, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Guvern. El a recomandat românilor să limiteze călătoriile în aceste zone la cele „extrem de esențiale”.
Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.
MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.