România are, de astăzi, 10 februarie, primii 6 procurori europeni delegați ai Parchetului European (EPPO) în România. Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecţie din 29 ianuarie.
Printre aceștia se află și procurorul Jean-Nicolae Uncheșelu, cel care începuse urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea în dosarul care vizează vizitele acestuia în SUA, ceea ce înseamnă că respectivul dosar va fi repartizat altui procuror spre finalizare.
Comisia de selecție, care a intervievat 14 candidați, între 25 și 27 ianuarie 2021, a selectat 6 candidați pentru funcția de procuror european delegat în România.
Aceștia sunt, potrivit informațiilor făcute publice de Ministerul Justiției:
Ministerul Justiției a transmis un comunicat în care precizează, că există acum – la nivel național – toate instrumentele necesare pentru a sprijini EPPO.
”Avem, așadar, la nivel naţional, instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuții de urmărire penală. Acum ne vom concentra pe aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia”, precizează reprezentanții Ministerului Justiției.
România a fost printre primele state care au susținut înființarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât și în etapele de operaționalizare a noului organ jurisdicțional al Uniunii.
EPPO va avea un rol esențial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracţiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.
”Activitatea operațională a EPPO este preconizată a începe în curând. Misiunea lui va fi cu atât mai importantă în perioada următoare, când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1074.3 miliarde EUR, și din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde EUR”, se mai menționează în comunicatul Ministerului Justiției.