În prima lună a anului 2025, Guvernul Ciolacu 2 va pune pe masă un act normativ esențial pentru procesul electoral din România: stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale. Acest pas vine după anularea, pe 6 decembrie 2024, a primului tur al prezidențialelor, în urma unei decizii fără precedent a Curții Constituționale a României (CCR).
Decizia CCR a fost luată pe fondul unui scandal legat de documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), din care a rezultat că „un actor statal străin” ar fi interferat în procesul electoral din România. (mai multe AICI)
În urma acestei hotărâri, Guvernul Ciolacu trebuie să stabilească un nou calendar pentru alegerile prezidențiale, asigurându-se totodată că sunt respectate normele legale și constituționale, care impun termene clare pentru depunerea candidaturilor și desfășurarea campaniei electorale.
Calendarul alegerilor prezidențiale
Surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că, cel mai probabil, în prima ședință a Executivului din 2025, programată după 8 ianuarie, Guvernul va adopta o hotărâre pentru stabilirea calendarului final al alegerilor.
Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc pe 23 martie, iar al doilea tur pe 6 aprilie 2025.
„Lupta” pentru Palatul Cotroceni
În ceea ce privește candidaturile, 2025 se preconizează a fi un an plin de competiție pentru funcția supremă în stat. Mai mulți politicieni și figuri publice și-au anunțat deja intenția de a intra în cursa pentru Palatul Cotroceni.
Alianța PSD-PNL-UDMR a decis să-l susțină pe Crin Antonescu, fost lider al PNL și fost candidat la președinție.
De asemenea, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că va candida ca independent. USR mizează în continuare pe Elena Lasconi, iar Călin Georgescu își dorește o nouă candidatură, în condițiile în care CCR și BEC îi vor permite înregistrarea acesteia.
George Simion, liderul AUR, a declarat că va susține candidatura lui Călin Georgescu și va intra în cursă doar dacă acesta nu va putea să se înscrie.
În plus, un alt nume care se adaugă listei este Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, care a anunțat în exclusivitate pentru Gândul intenția sa de a candida pentru funcția de președinte al României.
Foto colaj: Mediafax + gov.ro + Alexandra Pandrea (Gândul)
CITEȘTE ȘI:
Anul ELECTORAL 2024: Comasate, alegeri anulate și mandat prezidențial PRELUNGIT. Când ne alegem PREȘEDINTELE
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central.
Absolvent de licență și master în Științe ...
vezi toate
articolele