Prima pagină » Actualitate » PRIMUL automat pentru colectarea ambalajelor de pe litoral a fost instalat pe plaja din Mamaia Nord

PRIMUL automat pentru colectarea ambalajelor de pe litoral a fost instalat pe plaja din Mamaia Nord

Mamaia Nord a făcut un pas important către protecția mediului, instalând primul automat pentru colectarea ambalajelor direct pe plajă. Ministrul mediului promite că mai multe astfel de dispozitive vor fi amplasate pe litoral în viitorul apropiat.

Turiștii pot recicla ambalajele pe plajă

Turiștii care vizitează plaja din Mamaia au acum posibilitatea de a recicla ambalajele la fața locului. Echipamentul este dotat cu trei guri de colectare, fiecare putând aduna simultan 150 de ambalaje pe minut, fie că este vorba de doze, plastic sau sticlă.

Utilizatorii primesc un voucher valabil în magazinele din apropiere pentru fiecare ambalaj reciclat. Această inițiativă vine în contextul în care deșeurile de pe plajă sunt, în prezent, adunate de companiile de salubritate, iar problema ambalajelor, în special a PET-urilor, este una stringentă pe litoral.

Ministerul Mediului planifică extinderea echipamentelor

Automatele de colectare a ambalajelor se dovedesc a fi o inițiativă benefică, iar românii sunt tot mai receptivi. Recent, un nou record național a fost stabilit în vacanța de Rusalii, cu peste 14 milioane de ambalaje colectate într-o singură zi, aproape 20% din această cantitate provenind din stațiunile de la malul mării.

Ministerul Mediului plănuiește instalarea a nouă astfel de echipamente, dintre care unele vor deservi litoralul din zona Constanța, iar unul va fi amplasat chiar în Rezervația Delta Dunării. Această măsură este una esențială, având în vedere că în fiecare an, zeci de mii de deșeuri ajung pe plaje, plasticul fiind pe primul loc cu peste 21.000 de elemente.

Până acum au fost colectate o tonă de deșeuri din plastic

De la începutul acestui sezon estival, mai bine de o tonă de deșeuri din plastic au fost colectate doar de pe plajele din Constanța și Mamaia. Plasticul mărunțit de valuri se transformă în micro-plastic, care poate ajunge în organismele marine, afectând ecosistemele. Eforturile de colectare și reciclare sunt vitale pentru a preveni acest fenomen și pentru a proteja mediul marin.

 


Sursa: Pro TV

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

PANICĂ pe cerul Italiei: Oamenii au sesizat un obiect zburător misterios 

Tentativă de ȘANTAJ asupra familiei lui Michael Schumacher: Cei doi bărbați au fost arestați în Germania

Aterizare de URGENȚĂ pentru un avion Korean Air: Pasagerii au trăit momente de groază

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele

Citește și