Primul deces din cauza virusului West Nile în România, în 2024

Publicat: 20 08. 2024, 15:22
Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ

Primul deces din 2024 cauzat de virusul West Nile s-a înregistrat la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Pacientul decedat avea peste 80 de ani. Alți doi bărbați, tot octogenari, se află internați cu infecție a virusului West Nile, unul dintre ei fiind în stare gravă

Cei trei bărbați au fost diagnosticaţi cu meningită, iar agentul patogen a fost identificat în lichidul cefalorahidian. Unul dintre vârstnici a murit, altul se află în stare gravă, internat la terapie intensivă.

„Pacienţii de 81, 83 şi 88 de ani s-au prezentat pentru febră, cefalee, sindrom confuzional fiind diagnosticaţi cu meningită, caz în care pentru identificarea agentului patogen se face puncţie cu recoltare de lichid cefalorahidian (LCR ). În urma analizei LCR-ului, s-a identificat virusul West Nile la toţi cei trei pacienţi. Pacientul de 81 de ani a avut evoluţie favorabilă şi a fost externat pe 17 august. Pacientul de 83 de ani, având şi alte comorbidităţi, a decedat, din păcate, în cursul zilei de ieri (luni) din cauza agravării patologiilor asociate, iar pacientul de 88 de ani internat pe 29 iulie a avut evoluţie nefavorabilă cu agravarea stării generale şi transfer în ATI pe 1 august, starea acestuia fiind în continuare gravă”, au precizat reprezentanţii spitalului din Suceava, citați de News.ro.

Ce recomandări au medicii pentru a ne feri de West Nile

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, montând plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Infecţia cu virusul West – Nile  este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Specialișitii Insitutului Cantacuzino au explicat că, în general, infecţia cu acest virus provoacă boli de gravitate medie, dar la unele persoane (vârstnici, pacienți cu imunitate deficitară) cauzează boli grave de tipul meningitelor sau meningo-encefalitelor, a căror mortalitate poate atinge sau depăşi 10% dintre cazuri. ”Incidenţa cazurilor pe grupe de vârstă ilustrează faptul că grupa de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani”, au precizat pentru Gândul reprezentanții Institutului Cantacuzino.