S-a înregistrat primul deces la o persoană suspectă de infectare cu tulpina Omicron din România. Unde a fost raportat cazul

S-a înregistrat primul deces la o persoană suspectă de infectare cu tulpina Omicron din România. Unde a fost raportat cazul
Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași
Publicat: 18/01/2022, 20:53
Actualizat: 18/01/2022, 20:59

La Iași a fost înregistrat primul deces la o persoană suspectată de infectare cu tulpina Omicron. Este vorba de o femeie în vârstă de 76 de ani, nevaccinată și cu alte probleme de sănătate.

Pacienta era internată de peste zece zile la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, inițial pe zona roșie a spitalului, însă pentru că starea de sănătate s-a agravat, a fost transferată la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

„A avut nevoie de suport din punct de vedere al oxigenoterapiei și a susținerii funcțiilor vitale în ATI. Evoluția depinde de la un organism la altul și în funcție de comorbiditățile fiecăruia”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, pentru Gândul.

Acesta a mai precizat că până în momentul de față s-au confirmat toate suspiciunile existente de infectare cu tulpina Omicron.

În Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul unității medicale sunt analizate zilnic probe prelevate de la pacienții depistați COVID pozitiv. Spre exemplu, inclusiv astăzi s-au prelucrat 300 de probe, iar 95% dintre acestea sunt suspiciuni de infectare cu tulpina Delta. Acestea sunt trimise mai departe pentru secvențiere la București.

Specialiștii spun că, de câteva zile, se observă o creștere constantă a numărului de cazuri depistate în județ, dar și al prezentărilor din triajul spitalului. Conform raportării Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 463 de cazuri noi.

Din cele aproximativ 60 de persoane care ajung în fiecare zi în triajul Spitalului de Boli Infecțioase, 10% ar avea nevoie să fie internate, fiind un procent mai mic comparativ cu cel din valurile anterioare, când tulpina Delta era cea dominantă.

„Pacienții pot să fie tratați și la domiciliu, mai ales cei cărora le ridicăm suspiciunea înaltă de infectare cu Omicron. Noi le explicăm, iar dacă într-adevăr au nevoie să fie internați, le explicăm riscurile bolii”, a completat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Specialiștii ieșeni recomandă în continuare vaccinarea, având în vedere că studiile efecuate în Africa de Sud, acolo unde s-a identificat tulpina Omicron, arată că cei vaccinați cu două doze dezvoltă o formă ușoară a bolii, iar cei care fac și doza a treia, cea „booster”, pot fi chiar asimptomatici.

Toţi pacienții COVID-19 internaţi la Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi sunt nevaccinaţi. „Cifrele arată că vine valul Omicron”

Toţi pacienții internaţi de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi sunt nevaccinaţi, a declarat medicul Florin Roșu, care precizează că valul Omicron va debuta la finalul lunii ianuarie.

Potrivit acestuia, la spitalul din Iași sunt peste 20 de internări cu COVID-19, deşi în continuare majoritatea cazurilor nou depistate beneficiază de tratament în ambulatoriu şi sunt în izolare acasă.

„Dat fiind faptul că laboratorul nostru este şi centru de screening pe regiunea Moldovei, foarte bine dotat din punct de vedere tehnic, până acum probele trimise la «Cantacuzino» s-au confirmat. Deci, aşa cum am preconizat şi cum arată cifrele, la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, debutează valul Omicron. Deocamdată, mai există cazuri de infecţie cu tulpina Delta. Puține, dar sunt”, a spus dr. Florin Roşu, pentru Ziarul de Iași.


Vă recomandăm și:

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Preţul exorbitant pe care l-a plătit un cuplu pentru două băuturi la un restaurant din...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Cutremur în cazul Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă în închisoare
O stațiune din România, spaima turiștilor. Fug din cauza mizeriei în care a ajuns
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×