Prima pagină » Actualitate » OMS anunță primul deces uman cauzat de gripa aviară H5N2 / Victima nu ar fi intrat în contact cu păsări de curte sau alte animale

OMS anunță primul deces uman cauzat de gripa aviară H5N2 / Victima nu ar fi intrat în contact cu păsări de curte sau alte animale

OMS anunță primul deces uman cauzat de gripa aviară H5N2 / Victima nu ar fi intrat în contact cu păsări de curte sau alte animale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat primul caz de deces uman cauzat de gripa aviară de tip H5N2, în Mexic.

„Acesta este primul caz uman confirmat în laborator de infectare cu un virus gripal A(H5N2)”, a precizat organizația ONU într-un buletin epidemiologic, citată publicația franceză Le Figaro.

Cine este victima

Victima, un bărbat de 59 de ani, a murit pe 24 aprilie într-un institut specializat din capitala mexicană, la câteva ore după ce a fost internat în spital.

Conform Ministerului mexican al Sănătății, bărbatul prezentase simptome severe, inclusiv febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău începând cu 17 aprilie.

OMS a fost notificată despre acest caz pe 23 mai. Se pare că persoana nu a avut contact cunoscut cu păsări de curte sau alte animale, dar suferea deja de multiple probleme de sănătate, conform News.ro.

Contextul epidemiologic

În martie, au fost raportate cazuri de H5N2 la păsări de fermă în statul Michoacan, adiacent statului în care locuia victima.

Alte cazuri de H5N2 au fost identificate în Texcoco și Temascalapa, în statul Mexic, în cursul aceleași luni.

Cu toate acestea, nu a fost stabilită o legătură clară între acest prim caz uman și focarele de la păsările de curte.

Ministerul Sănătății din Mexic și OMS au subliniat că, în acest stadiu, nu au fost raportate alte cazuri de H5N2 la oameni și nu există niciun risc pentru populație, riscul fiind apreciat ca fiind „scăzut”.

Informații suplimentare despre H5N2

Virusul H5N2 este considerat mai puțin patogen decât H5N1, care este legat de actuala epidemie din Statele Unite, unde au fost raportate trei cazuri umane.

Virusul H5N2 a fost detectat în ultimele decenii în efectivele de păsări de curte din diferite țări, dar nu s-a documentat până acum nicio transmitere la om.

În ceea ce privește virusul H5N1, OMS a exprimat „îngrijorarea enormă” în aprilie cu privire la răspândirea acestei tulpini, deși nu există dovezi de transmitere de la om la om în prezent.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și