PRIMUL duș stradal din București, montat în Sectorul 6. Alte nouă urmează să fie INSTALATE în curând
This browser does not support the video element.
Bucureștiul, în mijlocul unei veri caniculare, a implementat o soluție ingenioasă pentru a oferi un refugiu răcoros locuitorilor săi. Primul duș stradal din oraș a fost montat la Piața Veteranilor, aducând un val de prospețime pentru trecătorii încercați de temperaturile de peste 40°C.
Sistemul de răcorire, un schelet metalic de 3 metri înălțime și 3 metri lungime, este echipat cu șapte doze prin care se pulverizează apă rece. Funcționând între orele 08:00 și 20:00, dușul stradal este foarte apreciat de cei care se plimbă pe bulevardul Iuliu Maniu.
„Trecem și noi pe aici când putem, ne mai răcorim, ne întoarcem. Sunt bune, să meargă așa toată ziua ar fi minunat și cât mai dese, ca să fie pentru toată lumea”, spune un locuitor din zonă.
Planuri de extindere
Primăria Sectorului 6 spune că acest sistem a fost realizat de cei de la Administrația Domeniului Public. În curând vor instala alte nouă dușuri stradale în diferite locații din sector. Această inițiativă vine în contextul în care Sectorul 6 are cea mai mică densitate de cișmele publice din Capitală, spre deosebire de Sectorul 1, care este cel mai bine dotat în acest sens.
Potrivit Euronews, în total, Bucureștiul dispune de peste 130 de cișmele publice, distribuite strategic în toate cele șase sectoare. Harta amplasării acestora este disponibilă pe site-ul operatorului de apă, iar pentru cei preocupați de calitatea apei, buletinul de analiză poate fi descărcat prin scanarea unui cod QR. Cu toate acestea, unii locuitori rămân reticenți în a consuma apa de la cișmele.
Impactul caniculei asupra piețelor agroalimentare
Canicula nu afectează doar confortul locuitorilor, ci și comerțul cu produse agroalimentare. Vânzătorii din Piața Obor resimt din plin efectele temperaturilor extreme. Legumele și fructele se strică mai repede, iar comercianții sunt nevoiți să reducă prețurile pentru a evita pierderile totale.
Din cauza căldurii excesive, prețurile legumelor și fructelor sunt ajustate. Porumbul, de exemplu, care s-a mai veștejit, se vinde cu 1 leu în loc de 2 sau 3 lei, iar vinetele sunt vândute cu 2 lei pe kilogram în loc de 3 lei. Producătorii se confruntă cu pierderi semnificative și uneori sunt nevoiți să arunce marfa înainte de a ajunge pe tarabe.
Sursă video: Euronews
Sursă foto: captură Euronews
CITEȘTE ȘI: