Autoritatea de reglementare bancară din UE a anunțat marți că va fi deschisă o procedură de faliment privind principala subsidiară din Europa a celei mai mari bănci rusești, Sberbank, slăbită de sancțiunile financiare impuse în urma invaziei Ucrainei.
Această subsidiară cu sediul în Austria, Sberbank Europe AG, care are aproape 4.000 de angajați, va fi supusă „procedurilor de insolvență” în această țară, a declarat această autoritate, Consiliul unic de rezoluție (CRU), citat de Reuters.
Activele clienților instituției vor fi garantate până la 100.000 de euro, așa cum prevede legislația europeană în acest domeniu.
Dacă această entitate se îndreaptă spre lichidare probabilă, s-a găsit totuși o soluție pentru două subfiliale din Croația și Slovenia, adaugă autoritatea europeană.
Sberbank AG avusese recent o mare problemă de cash-flow pentru că nimeni nu-i mai împrumuta bani în urma sancțiunilor decise de Uniunea Europeană, care urmăresc „asfixierea” sistemului bancar și financiar rus prin tăierea accesului la piețele de capital.
Depozitele clienților săi erau în pericol și nu exista nicio posibilitate de sprijin din partea companiei-mamă rus, deoarece banca centrală rusă a interzis instituțiilor rusești să trimită fonduri către țările care impuneau sancțiuni.
CRU, pe de altă parte, a permis salvarea a două filiale ale Sberbank Europe ținând cont de „interesul public” pe care acestea îl reprezintă: capitalul sucursalei croate a Sberbank este vândut băncii poștale croate, iar cel al filialei slovene către banca locală Nova ljubljanska banka (NLB).
Drept urmare, aceste două institute vor putea continua să funcționeze normal începând de miercuri, fără impact asupra clienților. Aceștia „fac parte acum din grupuri bancare bine înființate, solide și stabile”, asigură comunicatul de presă al CRU.
Sberbank Europe operează în total 185 de sucursale și are 3.933 de angajați, cu un bilanț total de 13,64 miliarde de euro. Pe lângă Austria, Croația și Slovenia, este prezentă și în Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria, Serbia și Germania.
De la Budapesta la Zagreb, clienții băncii ruse Sberbank s-au trezit luni în fața ușilor închise după anunțarea dificultăților filialei europene.
Mulți dintre ei și-au exprimat furia și consternarea mergând la unitățile în cauză pentru a încerca să-și retragă banii.