Primul iceberg care a devenit „vedetă” pe rețelele sociale s-a topit | VIDEO
Primul iceberg care a devenit „vedetă” pe rețelele sociale s-a topit într-atât de mult încât aproape că a dispărut.
A68, așa cum a fost cunoscut, acoperea o suprafață de 6.000 de kilometri pătrați atunci când s-a desprins din Antarctica, în anul 2017, informează BBC.
Jurnaliștii de la BBC notează că acesta ocupa o suprafața cât un sfert din Țara Galilor.
Icebergul A68, filmat de Forțele Aeriene Britanice
Celebrul iceberg aproape a dispărut
Imaginile din satelit arată, însă, că celebrul iceberg aproape a dispărut, după ce s-a topit și spart în nenumărate fragmente despre care Centrul Național al Gheții din Statele Unite spune că nu mai merită urmărite din punct de vedere științific.
A68 s-a desprins din Antarctica în 2017 și abia s-a mișcat timp de un an. Ulterior, însă, blocul uriaș de gheață a început să se deplaseze cu viteză către nord, ca urmare a curenților puternici din zonă.
Icebergul de un miliard de tone a început să se deplaseze către Atlanticul de Sud, spre teritoriul britanic South Georgia. De altfel, mica insulă britanică este considerată de cercetători ca fiind un „cimitir” pentru iceberguri, deoarece condițiile geografice din apropierea insulei favorizează topirea acestora.
De ce s-a topit A68?
Valurile, apa caldă și temperaturile mai ridicate ale aerului din zona Atlanticului au fost cele care au dus în cele din urmă la topirea lui A68. Acesta pur și simplu s-a spart în fragmente din ce în ce mai mici.
„Este uimitor că A68 a rezistat atât de mult. Dacă ne gândim la raportul de grosime, este ca patru bucăți de hârtie A4 puse una peste alta. Deci vorbim despre ceva incredibil de flexibil și fragil care se deplasa în ocean. A rezistat ani de zile așa. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăți, iar apoi acelea s-au fragmetat și ele”, a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News.
A68 va rămâne probabil în mentalul colectiv ca primul iceberg care a devenit vedetă pe social media.
În momentul în care acesta a început să se deplaseze spre nord, oameni din întreaga lume au distribuit pe social media imagini obținute din satelit cu icebergul.
„A68 a atras atenția multor oameni. Am văzut fiecare mic detaliu. Am reușit să-i urmărim progresul cu imagini zilnice prin satelit, la un nivel pe care nu am reușit să-l atingem până acum”, a comentat Laura Gerrish, specialist în cartografiere la British Antarctic Survey (BAS).