Pe măsură ce tehnologia avansează cu o viteză amețitoare, pe de o parte, iar pe de cealaltă parte se fac eforturi pentru stoparea efectelor nocive pe care le poate aduce un „avans tehnologic” prea implementat prea abrupt, un orășel din Irlanda a decis să intervină radical în privința utilizării smartphoneurilor (telefoanelor inteligente .n.red) de către minorii sub 13 ani.
Asociațiile de părinți ale școlilor din Greystones, Irlanda, îngrijorate de impactul lumii digitale asupra dezvoltării copiilor, au votat în favoarea unei interdicții voluntare asupra utilizării smartphone-urilor pentru copiii cu vârsta sub 13 ani. Această interdicție se aplică atât în școală, cât și acasă.
Deși interdicția este la acest moment voluntară, nu toți părinții sunt obligați să le interzică copiilor lor utilizarea smartphone-urilor. Cu toate acestea, majoritatea părinților sunt de acord cu această decizie și cred că copiii lor nu se vor simți excluși, deoarece interdicția se aplică majorității copiilor din comunitate.
Unul dintre susținătorii acestei interdicții este și ministrul sănătății, Stephen Donnelly, care are trei copii care învață în zona respectivă. Prin susținerea sa, el adaugă o greutate suplimentară deciziei luate de majoritatea părinților.
Numeroase studii au arătat că expunerea timpurie la smartphone-uri poate afecta dezvoltarea creierului, gândirea și abilitățile lingvistice ale copiilor.
Greystones nu este singurul loc din lume în care s-a luat decizia de interzicere a smartphone-urilor pentru minori . Un sat din Maharashtra, India, a interzis smartphone-urile pentru toți cei sub 18 ani.
Aceste măsuri evidențiază preocuparea din ce în ce mai mare a comunităților și a părinților cu privire la impactul tehnologiei asupra dezvoltării sănătoase a copiilor și subliniază importanța unui echilibru adecvat între utilizarea tehnologiei și interacțiunea socială și dezvoltarea personală a celor mici.
Un grup de directori din companii de dezvoltare a inteligenței artificiale (AI), inclusiv Sam Altman, CEO al OpenAI, s-au alăturat experților și profesorilor din domeniu într-un apel de îngrijorare privind „creșterea riscului de dispariție a omenirii din cauza AI”. Aceștia au solicitat factorilor de decizie politică să trateze această amenințare cu aceeași seriozitate cu care abordează riscul unui război nuclear sau al unei pandemii, potrivit Reuters.
Peste 350 de semnatari, printre care directori de companii de inteligență artificială (AI), au publicat o scrisoare deschisă prin intermediul organizației nonprofit Center for AI Safety (CAIS), subliniind importanța prioritizării diminuării riscului de dispariție cauzat de AI la fel ca și alte amenințări grave precum pandemiile și războiul nuclear.
Alături de Sam Altman, semnatarii includ directori de la companiile DeepMind și Anthropic AI, precum și reprezentanți din cadrul Microsoft și Google. Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio, doi dintre liderii în domeniul inteligenței artificiale, premiați cu Turing în 2018, precum și profesori de la prestigioase universități precum Harvard și Tsinghua, se numără și ei printre semnatari. Organizația CAIS menționează cazul companiei Meta, unde lucrează Yann LeCun, al treilea lider în domeniul AI, care nu a dorit să semneze scrisoarea deschisă.
În aprilie, Elon Musk și alți experți din domeniu au atras atenția asupra riscurilor tehnologiei AI asupra societății. Deși AI poate aduce revoluții în domeniul medical, există și riscuri privind invazia în viața personală a oamenilor, propagarea dezinformării și problemele apărute atunci când mașinile inteligente vor lua decizii de sine stătătoare.
Geoffrey Hinton, unul dintre pionierii AI și semnatar al scrisorii, a declarat că inteligența artificială poate reprezenta o „amenințare mai urgentă” decât schimbările climatice.