Prima pagină » Actualitate » Primul oraș din România care adoptă REGULA 3-30-300! Face minuni pentru sănătate și minte

Primul oraș din România care adoptă REGULA 3-30-300! Face minuni pentru sănătate și minte

Primul oraș din România care adoptă REGULA 3-30-300! Face minuni pentru sănătate și minte

3-30-300 este o regulă expusă de un specialist olandez, care va fi adoptată într-un mare oraș din țara noastră.

La Cluj-Napoca se va aplica regula unui specialist olandez: 3-30-300. Orice persoană să vadă de la geam 3 arbori, 30% să fie coronament de copaci în cartier, iar distanța până la cel mai apropiat parc public sau spațiu verde să fie de 300 de metri.

Primarul Emil Boc a vorbit, într-o conferință de presă, despre direcția de dezvoltare verde a orașului și problema copacilor aflați pe o stradă în modernizare.

Boc a spus că existau două păreri diferite, una a proiectantului care viza relocarea unor arbori și cealaltă a societății civile și a unor experți, care susțineau păstrarea arborilor.

În luarea deciziei s-a ținut cont de schimbările climatice și de efectele copacilor ca absorbanți de noxe. Așadar, concluzia lui Boc este că arborii de pe strada Universității rămân pe loc și vor fi păstrați pe stradă.

„Decizia Primăriei este păstrarea celor 16 arbori maturi și relocarea celor 2 la toamnă pe un alt amplasament și plantăm 31 de arbori noi în zona Universității. Cei doi arbori vor fi scoși cu un utilaj special”, a declarat Emil Boc.

Din cei 18 arbori de pe strada Universității, 16 vor fi păstrați, iar 2 relocați pentru că au fost plantați doar de 2 ani, scrie antena3.ro.

Regula 3-30-300 sau modul în care natura ne poate îmbunătăți spiritul

În februarie 2021, Cecil Konijnedijk, un „pădurar urban” olandez, profesor-cercetător specializat în ecologizare urbană, a cuantificat necesarul de spații verzi din oraș datorită regulii 3-30-300.

Regula se bazează pe trei factori: pentru o sănătate mintală mai bună, trebuie să vezi cel puțin 3 copaci lângă casa ta, să locuiești într-un cartier cu 30% acoperire de copaci și să nu te afli la mai mult de 300 de metri de un parc sau de o pădure.

Recent, cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au căutat să evalueze interesul acestei reguli inedite. Rezultatele lor, publicate în numărul din decembrie al revistei Environmental Research, confirmă efectele pozitive asupra sănătății mintale.

O simplă expunere este benefică!

Pe baza regulii 3-30-300, cercetătorii au analizat mai întâi proximitatea geografică a 3.145 de barcelonezi cu vârsta între 15-97 de ani de natură. Au căutat apoi să evalueze „starea sănătății lor mintale”.

Dintre cei chestionați, 18% au declarat că au o sănătate mintală precară și 8,3% au consultat un psiholog în anul precedent.

Totodată, în cele două zile premergătoare evaluării, 9,4% dintre respondenți au confirmat că au consumat tranchilizante sau sedative, iar 8,1% au luat antidepresive.

Măsurând efectul contactului repetate al voluntarilor cu natura, rezultatul este evident: simpla expunere la un spațiu verde din apropierea casei este „în mod evident asociată cu o sănătate mintală mai bună, un consum mai mic de antidepresive și fără vizite de la psihologi sau psihiatri”, concluzionează autorii acestui studiu.

Dovada că Barcelona, ca și alte orașe mari, nu dispune de spații verzi: doar 4,7% dintre participanții la studiu bifează toate cele 3 criterii, scrie tabuhighlife.ro.

Sursa foto: Pexels

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și