Primul oraș din România care interzice cerșetoria. Ce AMENDĂ riscă oamenii care încalcă legea

Publicat: 22 08. 2024, 23:18
Actualizat: 22 08. 2024, 23:25
Dancus Ioan Doru, Facebook

Începând de astăzi, cetățenii din orașul Baia Mare care încurajează cerșetoria vor fi sancționați!

Potrivit noului proiect de hotărâre, polițiștii locali pot să aplice amenzi de până la 1.500 de lei celor care oferă bani cerșetorilor.

Hotărârea a fost aprobată astăzi, în ședința Consiliului Local.

 

Primarul care interzice cerșetoria

Primarul Doru Dancuș, membru PSD și succesorul fostului primar Cătălin Cherecheș, politicianul condamnat pentru corupție și extrădat după ce a fugit din țara noastră în Germania, spune că își asumă riscul de a deveni „nepopular” după luarea deciziei.

„Așa cum am procedat mereu, îmi asum riscul de a deveni nepopular dacă asta înseamnă să fac ceea ce este necesar pentru Baia Mare și pentru băimăreni. Vreau să le mulțumesc colegilor mei consilieri locali pentru că au înțeles importanța acestui demers și au aprobat proiectul de hotărâre. Știm cu toții că acest fenomen al cerșetoriei a ajuns la cote alarmante, nu doar în Baia Mare, ci și în restul țării”.

Oamenii străzii care cerșesc sunt trimiși în adăposturi de noapte

Primarul spune că a primit nenumărate sesizări din partea băimărenilor care au fost agasați sau agresați de cerșetori, chiar în centrul orașului. Majoritatea cerșetorilor sunt victime ale unor infractori care conduc astfel de rețele ale cerșetoriei pentru a face bani.

„Această situație trebuie oprită!Împreună cu cei de la Poliția Locală, am demarat o amplă campanie de combatere a cerșetoriei în orașul nostru. Am organizat acțiuni în care i-am ridicat de pe străzi pe cei care apelează la mila oamenilor, în majoritatea cazurilor trimiși de diverși infractori, și i-am dus la Adăpostul de noapte”.

Primarul spune că le asigură oamenilor străzii toate condițiile la adăposturile de noapte.

„Primesc aici un pat în care să doarmă, mâncare caldă, haine curate și tot ceea ce vă spun ei că ar avea nevoie atunci când vă cer bani pe stradă!Trebuie să înțelegem cu toții, pentru că încă sunt unii care iau partea acestor indivizi, că atât timp cât le oferim bani sau bunuri, vor rămâne în stradă și vor deveni din ce în ce mai agresivi cu cei care refuză să-i ajute”.

Toți banii cerșetorilor vor fi confiscați. Cetățenii „binevoitori” care le donează bani, amendați cu 1.500 lei

Edilul spune că va colabora cu structurile MAI pentru a-i lua pe cerșetori de pe străzi. El se plânge că unii cerșetori reușesc să acumuleze sume echivalente cu salariul minim al unui lucrător din România, iar unii se prefac că sunt bolnavi.

Toate sumele de bani care le-au primit le vor fi confiscate. Cetățenii „binevoitori” care sunt surprinși că le mai donează bani riscă să fie amendați cu 1.500 lei de către poliția locală.

„Am întâlnit și cerșetori care mimează probleme grave de sănătate și înșală cetățenii. În doar câteva ore, au strâns echivalentul unui salariu muncit de un om cinstit!”, a spus edilul.

Măsura luată de Consiliul Local al Municipiului Baia Mare este inspirată după legea impusă de premierul Viktor Orban în Ungaria. Din 2018, premierul naționalist le-a interzis oamenilor străzii și cerșetorilor să mai cerșească în spațiul public. ONU a catalogat legea din Ungaria ca fiind „inumană”, potrivit The Washington Post.

Citește și: Cazul tinerei din imagine, care CERȘEȘTE într-un mall din Constanța. Susține că e surdo-mută, dar are geantă de la Calvin Klein