Prima pagină » Actualitate » Primul ordin de protecție din România pentru „violență socială și spirituală”. Ce implicații are cazul

Primul ordin de protecție din România pentru „violență socială și spirituală”. Ce implicații are cazul

Primul ordin de protecție din România pentru „violență socială și spirituală”. Ce implicații are cazul

Judecătoria Oradea a emis un ordin de protecţie pentru a ţine la distanţă un tată acuzat de violenţă socială şi spirituală asupra băieţelului său de 6 ani, pe care l-a obligat să vorbească doar ungurește, dar l-a și izolat de mamă și de prieteni.

Obligaţi de instanţe să împartă custodia băieţelului lor după despărţire, doi părinţi orădeni au avut conflicte serioase în privinţa educaţiei copilului. Mama, care se declară româncă, dar e vorbitoare și de maghiară, a vrut ca fiul să urmeze cursuri în limba română însă tatăl, care e maghiar, l-a înscris, pe ascuns, la o grădiniţă maghiară.

Femeia a cerut ajutorul judecătorilor, care, până la un verdict final, au decis ca micuţul să facă naveta între cele două grădiniţe.

„Instanţa nu identifică niciun pericol real pentru dezvoltarea ulterioară a copilului dacă el merge cu mama la o grădiniță și cu tata la o alta. În schimb, pericolul unor deficiențe în educație date de nefrecventarea cursurilor niciunei grădinițe este foarte mare”, se arată într-o decizie a Curții de Apel Oradea, informează adevarul.ro

Pe 22 mai anul trecut, Judecătoria Oradea a decis că este în interesul copilului să înveţe într-o grădiniţă şi o şcoală cu predare în limba română, „pentru ca ulterior să aplice mai uşor pentru orice liceu sau facultate din România, dacă nu va dori să plece în străinătate”, verdict menţinut şi de Tribunalul Bihor, în februarie 2023, care a precizat că acest lucru nu îl opreşte pe copil să îşi „conserve şi propriile valori etnice prin păstrarea limbii maghiare în comunicarea personală cu familia paternă”.

Ordin de protecție pentru „violenţă socială şi spirituală”

Nemulțumit, bărbatul nu a respectat hotărârea. În această toamnă, pe 11 septembrie, când copilul ar fi trebuit să înceapă şcoala, a dispărut împreună cu el, motiv pentru care mama a cerut ajutorul poliţiştilor.

Poliţiştii au tratat cu ușurință cazul l-au contactat pe tată, iar un agent s-a întâlnit cu el şi cu copilul în oraş, liniştind-o apoi pe mamă că micuţul este sănătos iar tatăl îl va aduce acasă.

Îngrijorată, însă, că bărbatul nu-i răspundea la apeluri, că nu ştie ce se întâmplă cu băieţelul care pierde primele zile de şcoală, prin avocat, femeia a cerut din nou ajutorul judecătorului. Avocata ei a solicitat instituirea unui ordin de protejare a copilului, arătând că acţiunile bărbatului asupra acestuia reprezintă „violenţă socială şi spirituală”, sancționate de Legea 217/2013, privind violenţa domestică.

Pe 20 septembrie, Judecătoria i-a dat dreptate, consfințind astfel o premieră juridică naţională.

„Instanţa constată că faţă de minor s-au exercitat de către pârâtul-agresor acte de violenţă socială și spirituală, prin izolarea sa intenţionată de mamă, prieteni şi colegi, și forțarea să vorbească și să învețe doar în limba maghiară”, se explică în soluţie.

Situaţia era agravată de faptul că bărbatul a desconsiderat hotărârile judecătoreşti. „Pârâtul doreşte împiedicarea minorului de a primi educaţie în limba română, considerând că educarea acestuia ar trebui să se realizeze în limba maghiară, deşi are naţionalitate română”, mai spune documentul, care adaugă că „în nicio formă şi nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiţia şi onoarea nu pot fi considerate justificare pentru niciun tip de acte de violenţă”.

Instanţa a dispus ca, timp de trei luni, tatăl să nu se apropie la mai puțin de 200 metri de copil, de locuinţa acestuia şi de şcoala unde învaţă, să nu îl caute nici la telefon, şi să urmeze cel puţin două şedinţe de consiliere psihologică privind creşterea copilului şi alienarea parentală, dat fiind „refuzul constant şi repetat de a înapoia minorul la mamă, de a-l duce la unitatea de învăţământ şi de a-i impune anumite valori etnico-culturale”.

Surpriză, însă, căci poliţiştii care au încercat să pună în aplicare ordinul judecătoresc, de astă dată nu l-au mai găsit nici pe tată şi nici pe copil. Bărbatul s-a refugiat cu el în Ungaria, unde l-a înscris la o școală şi a deschis proces pentru a obţine custodia exclusivă iar în paralel, la Oradea, a atacat, printr-un avocat, ordinul de protecţie, proces care a primit termen pe luna noiembrie.

Citește și