Prima pagină » Actualitate » Primul pas către reforma administrativă: Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să formeze consorții

Primul pas către reforma administrativă: Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să formeze consorții

Primul pas către reforma administrativă: Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să formeze consorții
Primul pas către reforma administrativă: Parlamentul a adoptat legea care permite localităților să formeze consorții

Senatul a adoptat, luni, legea inițiată în septembrie de Guvern care modifică și completează Codul Administrativ și care permite constituirea consorţiilor administrative. Senatul este for decizional în acest caz.

Astfel, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Actul normativ prevede înființarea de consorții administrative, cu alte cuvinte, localitățile învecinate vor avea posibilitatea de a se asocia în vederea obținerii de finanțări pentru diferite proiecte.

Această modificare a legii a fost asumată de România prin PNRR, potrivit G4Media.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui nou mecanism de cooperare/asociere între unităţile administrativ-teritoriale, prin care se constituie consorţiile administrative, fără personalitate juridică, care au un dublu rol: pe de-o parte de a asigura realizarea unor activităţi necesare pentru exercitarea atribuţiilor date prin lege unor unităţi administrativ-teritoriale cu capacitate administrativă insuficientă şi, pe de altă parte, de a stimula fenomenul asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare, notează sursa citată.

„Pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând cu anul 2024 se înfiinţează Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ teritoriale membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale membre ale consorţiilor administrative se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice”, prevede proiectul adoptat de Senat.

Reforma administrativă, cerută de tot mai multe voci din societatea civilă

Multe voci din societatea civilă, dar și un număr însemnat de politicieni, cer în ultima perioadă o reformă administrativă la nivel național, care să ducă atât la reducerea numărului de comune, cât și la reducerea numărului județelor, cu scopul de a eficientiza cheltuielile.

Cu toate acestea, ideea reformei este respinsă de PSD și PNL, mai ales la nivel local, dat fiind că o astfel de modificare ar duce la dispariția unor puternici baroni locali, dar și a sute de consilieri locali și județeni.

Reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15 reprezintă o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele