Prima pagină » Actualitate » FOTO-VIDEO: Radu, primul pompier rănit la Crevedia tratat în străinătate, a revenit cu bine în țară / A fost întâmpinat de premierul Marcel Ciolacu

FOTO-VIDEO: Radu, primul pompier rănit la Crevedia tratat în străinătate, a revenit cu bine în țară / A fost întâmpinat de premierul Marcel Ciolacu

Primul pompier recuperat în străinătate după exploziile de la Crevedia a revenit în ţară, în noaptea de marţi spre miercuri, din Austria. Este vorba despre un pompier de 28 de ani din Bucureşti.

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și șeful DSU, Raed Arafat, l-au întâmpinat pe pompierul român pe aeroport.

„Bine ai revenit acasă, Radu! L-am întâmpinat în această noapte pe unul dintre pompierii noștri tratați în străinătate după exploziile de la Crevedia.

Mă bucur că starea sa de sănătate este bună și va putea să revină în scurt timp la o viață normală. Curajul lui Radu și al colegilor lui din acea noapte a salvat multe vieți! Mulțumesc mult!!!”, a transmis șeful Executivului, în noaptea de marți spre miercuri, pe Facebook.

Primul pompier rănit la Crevedia, tratat în străinătate, a revenit cu bine în țară

Primul pompier rănit la Crevedia, tratat în străinătate, a revenit cu bine în țară

Reprezentanții Executivului precizează că, în prezent, 11 pacienţi cu arsuri mai sunt trataţi în unităţi medicale din afara ţării –  în Belgia (2 pacienţi), Italia (2 pacienţi), Austria (2 pacienţi), Germania (4 pacienţi) şi Norvegia (1 pacient), în condiţiile în care  la scurt timp după producerea exploziilor a fost activat Mecanismul european de protecţie civilă pentru transferul persoanelor rănite  în exploziile de la  Crevedia, în unităţi medicale din străinătate.

Guvernul precizează că pacienţii trataţi în unităţi medicale din străinătate, precum şi cei trataţi în spitale din România, pot fi însoţiţi de membri ai familiei. Aceştia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniţilor pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în şedinţa de Guvern din 31 august 2023.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marţi seară, că pompierul care s-a recuperat vine în ţară cu un avion de linie.

Rafila, despre tragedia de la Crevedia: „Unii dintre pompieri operau roboții și și-au scos mănușile. Când s-a produs explozia, toți au ridicat mâna”

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a folosit și roboți pentru stingerea incendiului de la Crevedia. În momentul în care s-a produs a doua explozie, mai mulți pompieri și-au dat mănușile jos pentru a opera roboții, spune Rafila. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„După cum știți, nicio țară nu are un număr infinit de paturi pentru pacienții arși, pentru că nu poți să faci o structură care să aștepte să vină persoanele arse. În mod evident, atunci când e vorba de o tragedie cu un număr mare de victime, trebuie să ai alternative. Au fost 58 de victime. Din păcate, au existat și persoane care au decedat. Am avut și persoane care necesitau îngrijire de terapie intensivă și am luat decizia transferului celor care aveau între 30 și 80% suprafață arsă. Am păstrat persoane care nu erau transportabile și care aveau în jur de 90 sau peste 90% din suprafața corpului arsă. Din păcate, toate acestea au decedat între timp. Nu au putut fi transportate, dar asta nu înseamnă că nu le-am îngrijit foarte bine. Am avut și pacienți care erau într-o stare medie. Toți au fost păstrați și tratați în țară, iar evoluția lor a fost bună în aproape toate cazurile. Dintre cei care au fost transferați, primii care au plecat au fost cei de la Bruxelles și ulterior la Milano, unde a fost dus un pacient grav rănit. Avea 80% din suprafața corporală cu arsuri. Acesta este limita pentru transport. Reevaluat, s-a ajuns la o suprafață mai mare, de 90%”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că a întrebat mai mulți pompieri cât de departe erau față de locul exploziei.

„În faza a doua a acestui eveniment, niciun civil nu mai exista în zonă, că au fost evacuați. Au acționat doar pompierii. Am stat de vorbă cu cel puțin 20 dintre ei. Toți mi-au spus că au fost la distanțe între 50 și 70 de metri de locul exploziei. Este relativ aproape. Unii dintre ei au trebuit să opereze roboții, și-au scos mănușile de protecție și atunci au fost expuși. În momentul în care s-a produs explozia, instinctiv, toată lumea a ridicat mâna și unii dintre ei aveau arsuri la nivelul mâinilor, alții la nivelul coatelor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Vă recomandăm să citiți și:

BREAKING NEWS | Patronii firmei GPL din Crevedia au fost reținuți. Aceștia riscă 12 ani de închisoare

Exploziile de la Crevedia: 5 RĂNIȚI sunt intubați și ventilați mecanic. Anunțul Ministerului Sănătății legat de starea tuturor pacienților internați

EXCLUSIV | Trupul cetățeanului nepalez mort în urma exploziilor de la Crevedia urmează să fie supus unei NECROPSII și abia apoi va putea fi repatriat

EXCLUSIV VIDEO | Drama unei familii care și-a pierdut casa și afacerea în infernul de la Crevedia. „Am crezut că ne rade de pe fața pământului”

Sursa foto: Guvernul României

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și