UPDATE: Primul român căruia i s-a montat brățara electronică a încercat să distrugă dispozitivul și să se apropie de iubita sa, pe care a bătut-o cu doar patru zile în urmă/Instanța a dispus arestarea preventivă a bărbatului
Update: Primul român căruia i s-a montat brățara electronică a încercat să distrugă dispozitivul și să se apropie de victima sa, deși exista un ordin de restricție. Judecătoria Sectorului 5 a dispus față de acesta măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, pentru încălcarea Ordinului de Protecție Provizoriu și distrugere.
Cercetările sunt continuate de către Secția 19 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.
Știrea inițială:
Primul român căruia i s-a montat brățara electronică a încercat să distrugă dispozitivul și să se apropie de victima sa, deși exista un ordin de restricție. Acum, individul a fost reținut pentru distrugere și Ordinului de Protecție Provizoriu.
Brațara nu l-a speriat câtuși de puțin de bărbatul care și-a lovit iubita cu palmele și cu pumnii, doar pentru că i-a spus că a băut prea mult. Așa că, la nici o săptămână după ce i-a fost montată a încercat să și-o scoată de la picior.
„Joi dimineață, în jurul orei 03.30, polițiști din cadrul Secției 19 Politie au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că la o adresă din Sectorul 5 al Capitalei, s-a semnalat o alertă privind distrugerea unei brățări de monitorizare, de către un bărbat”, a transmis Poliția București.
Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că bărbatul, căruia i-a fost montată brățara de monitorizare la începutul acestei luni, de către polițiști din cadrul Secției 17, ar fi folosit un obiect tăietor-înțepător pentru a tăia dispozitivul de localizare, însă nu a reușit.
Acum, individul a fost reținut pentru încălcarea Ordinului de Protecție Provizoriu și distrugere, iar oamenii legii continuă cercetările.
Cum a ajuns să poarte brățară electronică
Duminică, 2 octombrie, un apel la 112 anunța că o tânără este agresată de iubit, pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei. Ajunși la fața locului, oamenii legii au găsit-o pe fată în stare de șoc, cu tricoul rupt, fiind plină de sânge pe față.
Ea le-a povestit polițiștilor că era în mașină cu iubitul ei în momentul în care i-a reproșat că a băut prea mult. Scos din minți de afirmația fetei, individul a început să o lovească peste față, tânăra reușind să se salveze cu ajutorul oamenilor care treceau prin zonă.
Agresorul a fost dus la poliție și audiat, fiind emis pe numele său un ordin de protecție provizoriu.
El a fost primul român căruia i s-a montat un dispozitiv de supraveghere electronică.
Cum funcționează noile dispozitive pentru localizarea infractorilor
Primul lot de brățări pentru monitorizarea electronică a persoanelor împotriva cărora s-a emis un ordin de protecție sau care se află în arest la domiciliu a ajuns, săptămâna trecută, în România.
Potrivit legii, acestea sunt folosite de Poliție începând de sâmbătă, 1 octombrie, iar până în 2024 aceste brățări vor fi disponibile numai pentru București și județele Iași, Mureș și Vrancea.
Poliția Română a primit, din Israel, prima tranșă de brățări electronice destinate, în principal, monitorizării persoanelor implicate în cazuri de violență domestică.
Potrivit anchetatorilor, brățara va fi atașată de glezna agresorului. În cazul în care fizic nu este posibil sau există o interdicție medicală aceasta va fi pusă la încheietura mâinii.
În plus, atât persoana împotriva căreia s-a emis ordinul de protecție cât și victima, ori după caz, victimele, vor primi câte un telefon mobil.
Dacă agresorul se apropie la mai puțin de 100 de metri de victimă, aceasta primește pe telefonul mobil o alertă. În același timp, alerta respectivă ajunge și în dispeceratul Poliției, de unde este direcționat cel mai apropiat echipaj.
În aceste condiții, autoritățile au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.
În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal.
Excepţie face situaţia în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).